Dačić glasao na referendumu: Ustavne promene za pravosuđe bez političkog uticaja

16.01.2022

07:17

0

Naveo je da, ukoliko građani na referendumu potvrde odluku parlamenta, ustavne promene stupaju na snagu dan posle objavljivanja zvaničnih rezultata referenduma

Dačić glasao na referendumu: Ustavne promene za pravosuđe bez političkog uticaja
Tan2022-1-16_72423808_2 - Copyright TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić pozvao je građane Srbije da izađu na referendum o promeni Ustava u oblasti pravosuđa i da glasaju za sudstvo koje će, kako je rekao, suditi isključivo po zakonima i bez bilo kakvog političkog uticaja.

-Ovo je prva vlast koja se odriče svog prava da bira sudije i tužioce, to se nikad nije desilo i to puno znači, rekao je Dačić novinarima posle glasanja u Mesnoj zajednici "Dedinje".

Naglasio je da je promena Ustava i nužan preduslov za dalji proces evropskih integracija.

-Bez ovoga nema daljeg napredovanja u evropskim integracijama. To je intencija koja postoji u Evropi, da se način izbora sudske grane vlasti izmešta iz sfere u politike u sferi koja bi označavala jednu vrstu autonomije pravosudnog sistema od političkog uticaja, rekao je Dačić.

Naglasio je da je važno da građani iskoriste svoje ustavno i demokratsko pravo i da glasaju isključivo u svom interesu, odnosno u interesu toga da, kako kaže, sistem na koji su se žalili prethodnih decenija bude bolji i na koji su prethodnih godina i decenija imali određene primedbe.

-Te primedbe su se uglavnom svodile na to da treba izvršiti depolitizaciju pravosuđa, smanjiti uticaj politike. Smatralo se da je to jedna od negativnih strana pravosudnog sistema, rekao je Dačić.

TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ
 

Naveo je da, ukoliko građani na referendumu potvrde odluku parlamenta, ustavne promene stupaju na snagu dan posle objavljivanja zvaničnih rezultata referenduma i da nakon toga zakonodavna i izvršna vlast nemaju ništa sa izborom sudske vlasti.

-Potpunu odgovornost preuzimaju nezavisna tela i to je garancija da smo počeli i da idemo dalje u procesu reforme sistema vladavine prava, naveo je predsednik parlamenta.

Dačić je ponovio je da se ustavne promene odnose isključivo na način izbora sudija i tužilaca i da nemaju nikakve veze sa Kosovom kao što se, kaže, moglo čuti u javnosti.

Predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić, glasao je jutros u 7 časova na biračkom mestu 35 u Mesnoj zajednici "Dedinje" i kao prvi glasač otvorio glasanje na tom biračkom mestu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike