Posle dugog razgovora sa predsednikom Vučićem: Rakić o referendumu ima jasan stav!

14.01.2022

14:09

0

Rakić je poručio da su zemlje Kvinte jasno i glasno poručile svima u Prištini da referendum mora da se održi i na prostoru KiM

Posle dugog razgovora sa predsednikom Vučićem: Rakić o referendumu ima jasan stav!
Kosovska Mitrovica most - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Srbi na Kosovu i Metohiji žele da se izjasne na referendumu i traže osnovna prava, koja svi imaju - da im se omogući da na njega izađu, poručio je predsednik Srpske liste Goran Rakić i istakao da očekuje da Priština posluša zemlje Kvinte, koje su poručile da referendum mora da se održi na KiM i da će EU u nedelju pokazati svoje pravo lice - da li su pozivi Prištini "samo prazna priča".

Rakić je novinarima nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem preneo da je razgovor dugo trajao, jer su teme bile ozbiljne i tiču se Srba na KiM, a najvažnija je svakako bila predstojeći referendum.

- Nadamo se i još uvek verujemo EU, ne želimo da gubimo poverenje... Videćemo u nedelju i da li će ispuniti obećanje - rekao je Rakić.

Youtube printscreen
 

On je poručio da su zemlje Kvinte jasno i glasno poručile svima u Prištini da referendum mora da se održi i na prostoru KiM.

- Ne mogu sa sigurnošću da kažem da li će EU ispuniti svoje obaveze, ali ovo je pitanje puta ulaska u EU. Ovo je nešto što EU traži od nas - dodao je Rakić.

Kako je rekao, Srbi zahtevaju od EU da pređu sa reči na dela, jer su, kaže, dosta pričali, obećavali, a Srbi im verovali, verujući u EU put.

- U nedelju će EU pokazati svoje pravo lice - da li su za EU put, za priključivanje Srbije Uniji ili je to samo prazna priča. Zato je i odgovornost EU veća - poručio je Rakić.

On je rekao da su Srbi spremni i žele da izađu na referendum, i pozvao sve sunarodnike da što masovnije izađu na glasanje i odluče po svojoj savesti i nahođenju.

- Srbi koji žive na KiM ne traže ništa osim osnovnih ljudskih prava, da se izjašnjavaju, da biraju i da budu birani. To nije nešto što drugi nemaju, to su zagarantovana ljudska prava - rekao je Rakić.

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić je kazao da je situacija teška posebno na jugu Kosmeta, u mestima gde Srbi čine većinu.

Printscreen/YouTube/Kosovoonline
 

- Nemogućnost održavanja referenduma biće nešto što će dodatno stvoriti tenzije koje nisu potrebne. Nažalost, imamo na delu stvaranje tenzija na različite načine. Zbog toga je odgovornost na predstavnicima međunarodne zajednice i čekamo njihov odgovor i sledeći korak - kazao je on.

Na pitanje da li misli da će biti održan referendum Rakić je kazao da je velika odgovornost na EU, posebno zemlje Kvinte.

- Ako one traže od Kurtija i prištinskih vlasti da se referendum održi, a ne bude ga bilo, onda je pitanje šta će Brisel dalje preduzeti. Do sada je EU bila nema. Sada su izdali saopštenje u kojem pozivaju da se organizuje referendum. Videćemo šta će uraditi i nakon toga ćemo povlačiti svoje poteze.

Rakić je, na konstataciju da Priština dozvoljava održavanje referenduma putem pošte ili u Kancelariji za vezu, kazao da Srbi nisu građani drugog reda i da žele da imaju sva prava koja imaju i Albanci.

- Srbi ne traže ništa posebno osim prava koja uživaju svi. Neka se referendum održi kao i do sada uz posredstvo Euleks-a i OEBS-a. Pozivamo da se oni uključe i otvore biračka mesta - poručio je Rakić.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike