Vučić nakon sastanka sa Dodikom: "Mir i stabilnost od ključnog značaja"

14.01.2022

11:06

0

Vučić i Dodik sastali su se u devet časova u Vili "Mir".

Vučić nakon sastanka sa Dodikom: "Mir i stabilnost od ključnog značaja"
Tan2022-1-14_102159968_1 - Copyright Tanjug/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom. Dvojica državnika ocenila su da su mir i stabilnost od ključnog značaja za ceo region.

Predsednik Dodik je istakao da se protiv Republike Srpske i srpskog naroda u BiH vodi besprizorna politička i medijska kampanja, ne samo u Sarajevu, već i u brojnim zapadnim centrima moći. Кao primer za to, Milorad Dodik je ukazao na obeležavanje Dana Republike Srpske i najbrutalnije uvrede koje su tim povodom usledile iz Sarajeva i iz usta mnogih zapadnih političara, a koji su običan događaj na kome su prisustvovale regularne i legalne policijske snage Republike Srpske predstavili kao pretnju miru, dok stvarno ugrožavanje mira od strane muslimanskih paravojnih jedinica, Zelenih beretki, i njihovo okupljanje u Sarajevu i Bužimu, nisu ni pomenuli.

Predsednik Dodik je naglasio da je srpskom narodu gotovo nemoguće da se izbori za pravdu i dosledno provođenje Dejtonskog sporazuma zbog jednostranog i pristrasnog pristupa, pre svega Sjedinjenih Američkih Država.

Predsednik Vučić je ocenio da su sankcije SAD protiv Milorada Dodika i drugih zvaničnika Republike Srpske užasan presedan, te da jedino mogu da donesu katastrofalne posledice po razvoj odnosa između tri naroda i dva entiteta u BiH, ali i šire, u celom regionu.

- Sankcije su uvek donosile samo problem, a nikada rešenje - dodao je predsednik Vučić.

Imajući u vidu težinu pozicije celokupnog srpskog naroda, a posebno neprimerene i nepravedne pritiske koji se provode protiv Republike Srpske i njenog rukovodstva, predsednik Vučić je zamolio predsednika Dodika i sve političke snage u Republici Srpskoj da učestvuju u radu zajedničkih institucija u BiH i na najbolji način štite interese srpskog naroda i RS.

Predsednik Vučić istakao da je svaka odluka na rukovodstvu RS, ali da i predsednika Dodika i sve političke predstavnike u RS moli da razmotre njegov predlog, jer je jasno da neki politički činioci koji suštinski ugrožavaju stabilnost celog regiona, neistinama i insinuacijama, krivicu pokušavaju da prebace na srpski narod i RS.

Oni su razgovarali i o tome da Republika Srbija priprema značajnu finansijsku podršku Republici Srpskoj, te da će o tome timovi dvojice predsednika i dveju vlada ubrzati razgovore i u najskorijem roku obavestiti javnost.

Vučić i Dodik dogovorili su i održavanje velikog sabora Republike Srbije i Republike Srpske, uključujući i zajednički sastanak dveju vlada, za 27.januar, kada će se odlučivati o strateškim ekonomskim projektima i daljem unapređenju saradnje u svim oblastima između Republike Srbije i Republike Srpske.

Kao što je ranije najavljeno iz kabineta predsednika Republike, Vučić i Dodik sastali su se u devet časova u Vili "Mir".

Nakon razgovora sa Dodikom, predsednik Republike Srbije će se sastati sa Srbima sa Kosova i Metohije, na odvojenom sastanku koji počinjne u 12 časova.

Kada je reč o KiM, aktuelna je tema referendum o promeni Ustava, koji premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ne dozvoljava da se sprovede na teritoriji južne srpske pokrajine, kao i napadi na Srbe, te odlaganje da se sprovedu obaveze preuzete međunarodnim sporazumima, kao što je formiranje Zajednice srpskih opština.

Bonus video

24sedam

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike