Nedelja usred srede: Vučić u Priboju smiruje tenzije, dok RS slavi "zelene beretke" regrutuju, muke Novaka Đokovića

12.01.2022

21:15

0

Građani Srbije će 16. januara na referendumu da se izjasne da li su za promene Ustava

Nedelja usred srede: Vučić u Priboju smiruje tenzije, dok RS slavi "zelene beretke" regrutuju, muke Novaka Đokovića
Tanjug/Strahinja Aćimović/Miloš Milivojević/AP/Mark Baker

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić došao je u Priboj kako bi smirio tenzije nastale posle niza incidenata koji su tokom proteklih nekoliko dana uznemirili Bošnjake u tom gradu.

Srbija se priprema za referendum, a stručnjaci objašnjavaju zašto je važno izaći i glasati.

Cela zemlja, kao i svet, prati dešavanja u vezi s Novakom Đokovićem u Australiji, nakon što su tamošnje vlasti pokušale da ga spreče da nastupa na Australijan openu.

Smirivanje tenzija

Predsednik Srbije potvrdio je da ide u Priboj kako bi se spustile narasle međunacionalne tenzije, preduzele neophodne i konkretne mere u vezi sa tim i obezbedila puna sigurnost za sve građane Srbije. On se sastao sa predstavnicima lokalne samouprave i političkih partija, privrednicima i predstavnicima obeju verskih zajednica u tom gradu.

Vučić je rekao da je važno to što će država ulagati u ovaj kraj Srbije, a pre svega u infrastrukturu. Rekao je i kako je na državi da obezbedi veće plate i više posla u ovom kraju Srbije, kako bi žitelji Priboja videli budućnost za sebe i svoju decu.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Zatim je predsednik rekao i kako je važno da očuvamo mir, kao i da je bitno da gradimo dobre odnose sa svojim komšijama, ali i da istovremeno čuvamo ono što je naše. 

- Garantujem vam da vas niko neće dirati, osećajte se bezbedno u svojim kućama i na ognjištima, bez obzira na veru. Nema razlike među nama, imate jednaka prava kao i mi. Ne smete biti diskriminisani ni u čemu - podvukao je Vučić, i dodao da su za njega najveća radost fabrike, putevi i gas.

On je dodao da, nažalost, odnosi između Srba i Bošnjaka nigde nisu na onom nivou na kojem bismo želeli da budu. 

- Moramo da ukažemo na odgovornost svih nas i da, dok je moguće, smirujemo situaciju. Uvek je ludih i neodgovornih glava mnogo više i lakše je te ideje promovisati nego ideje pristojnog ponašanja. Naše je da pokušamo da umirimo stvari - poručio je predsednik Srbije.

Printscreen/Tanjug
 

Muftija Islamske zajednice u Srbiji Mevludin Dudih Dudić poručio je u Priboju da će ta verska zajednica učiniti sve da muslimani u ovom gradu i regionu poštuju državu Srbiju, jer, kako je kazao, drugu nemaju. Dudić je, obraćajući se građanima Priboja, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića, poručio da verska zajednica i oni koji su, kako je kazao, u Božjoj službi na određeni način snose deo odgovornosti za stanje do kojeg se došlo u Priboju, kada je reč o podignutim tenzijama u međunacionalnim odnosima.

Podsetimo, nedavno je osvanuo snimak proslave rođenja deteta jednog od policijskih službenika na kojem se čuju nacionalističke i ratnohuškačke pesme o Vukovaru, Srebrenici, Sjenici i Novom Pazaru.

Po naređenju ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina formirana je radna grupa koja je konstatovala propuste u radu Uprave granične policije Priboj, a protiv 12 pripadnika Uprave granične policije u Priboju, koji su svojim ponašanjem van službe i uniforme vređali građane druge vere i nacionalnosti, pokrenut je disciplinski postupak.

Srbija se priprema za referendum

Građani Srbije će 16. januara na referendumu da se izjasne da li su za promene Ustava. Glasačka mesta biće otvorena u vremenu od sedam do 20 časova, a na referendumu će građani odgovarati na pitanje: "Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije", sa "da" ili "ne". 

Stručnjaci objašnjavaju zašto su ove promene Ustava Srbije, koje se tiču pravosuđa, važne. 

Profesor ustavnog prava i član Radne grupe za izradu amandman Vladan Petrov pojašnjava da je svrha ovih amandmana otklon politike iz sudstva, kao i iz javnog tužilaštva.

ATAImages/ A.A.
 

- Ponuđena rešenja o kojima će se glasati na referendumu omogućavaju depolitizaciju pravosuđa, uz veću nezavisnost, efikasnost i odgovornost sudstva, ali i veću samostalnost i odgovornost javnog tužilaštva - objasnio je Petrov.

Građani će se svojim odlučivanjem na referendumu opredeliti zapravo za to da li žele da im sude sudije čija funkcija traje do kraja radnog veka i koje ne zavise od politike ili žele da im i dalje sude sudije koje se prvi put biraju na mandat od tri godine i koje, kako je rekao, razmišljaju o tome kako će biti izabrane na stalnu funkciju.

Povodom predstojećeg referenduma u uslovima pandemije, Republička izborna komisija donela je uputstvo kojim su određeni način čišćenja i dezinfekcije glasačkog mesta i procedura tokom glasanja na glasačkom mestu, a utvrđena su i pravila za glasanje van glasačkog mesta.

Potpirivanje mržnje u BiH

Tenzije u BiH, međutim, teško se smiruju. Dok Republika Srpska proslavlja 30 godina postojanja, ekstremističke struje, sa druge strane, šire međunacionalnu mržnju i pozivaju na sukobe. Na društvenim mrežama osvanuo je poziv za regrutaciju pripadnika "Zelenih beretki", paravojne formacije Stranke demokratske akcije pre, tokom i nakon građanskog rata u Bosni i Hercegovini. "Zelene beretke" su odgovorne za masakr u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine, za koji još niko nije odgovarao pred sudom.

Dodatno su javnost uznemirili i snimci uniformisanih ljudi sa zelenim beretkama, ratnim zastavama Armije RBiH, koji uzvikuju "Alahu akbar". Snimci su nastali u Bužimu, nedaleko od Velike Kladuše na zapadu BiH, i to u danu kada su porodice 56 boraca Vojske Republike Srpske iz Novog Grada na Suvoj međi na dostojanstven način obeležavale 29 godina od stradanja svojih najbližih.

Facebook/Udruženje "Nanićevi Bužimljani" @UdruzenjeNaniceviBuzimljani
 

Istog dana bošnjačka udruženja su organizovala marš s cijem da veličaju akciju tzv. Armije BiH u kojoj su stradali i brojni srpski civili.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da za razliku od Federacije BiH, koja revitalizuje paravojne formacije, Republika Srpska svoj praznik proslavlja u slavu mira.

Printscreen/YouTube/RTRS
 

- Pokušaji da se ubije istorijska činjenica da je Republika Srpska nastala u miru, pre građanskog rata u BiH, osuđeni su na neuspeh, jer takvo falsifikovanje istorije ne može proći. Pokazali su to i građani Republike Srpske koji su na dostojanstven način, pesmom, ne vređajući bilo koga, proslavili Dan Republike - istakao je Dodik.

Pomoć države od 100 evra za mlade

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su zakon kojim će biti omogućena isplata novčane podrške mladim ljudima starosti od 16 do 29 godina, državljanima Srbije, u iznosu od 100 evra u dinarskoj protivvrednosti. 

Prijava počinje u subotu, 15. januara, a završava se 30. januara.

- Mi ćemo već od 1. februara krenuti sa isplatom svima koji su se za ovu pomoć prijavili. Prijavljuju se mladi sa navršenih 16 i do navršenih 29 godina, i to na dan stupanja na snagu ovog zakona - rekao je ministar finansija Siniša Mali.

On je objasnio da je proces prijave veoma jednostavan i lak. Biće potrebno da se na portalu Uprave za trezor na mestu predviđenom za to unesu broj lične karte i JMBG i izabere banka gde zainteresovani ima otvoren račun.

I dalje traje potraga za Matejem Perišem

Srbija i dalje traga za Splićaninom Matejem Perišem, koji je nestao u Beogradu nakon iznenadnog izlaska iz kluba "Gotik" u noći između 30 i 31. decembra. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova napravilo je rekonstrukciju njegovog kretanja u noći nestanka. 

24sedam/Printscreen/Youtube/Kurirwebtv/Mup RH
 

Policijski službenici pregledali su stotine sati materijala, snimke svih nadzornih kamera s trase Periševog kretanja i okoline. Na osnovu njih napravili su rekonstrukciju njegovog kretanja, od trenutka izlaska iz Beton hale u 1.43 do momenta silaska do Save u 1.52 posle ponoći, kada mu se gubi svaki trag.

Krenuo na turnir, stigao u pritvor

Novak Đoković dobio je medicinsko izuzeće kojim mu je omogućeno učešće na prestižnom turniru Australijan open, ali to je zapravo bio tek početak muka za svetskog teniskog asa.

Đoković se uputio u Melburn, spreman za osvajanje nove titule, ali ga je tamo dočekalo nimalo prijatno iznenađenje. Naime, tamošnje vlasti uskratile su mu vizu, smatrajući da nije ispunio njihove stroge uslove za ulazak u zemlju. 

Tanjug/AP
 

Usledilo je nekoliko dana potpune agonije, tokom kojih je Đoković bio zatočen praktično bez telefona i ostalih prava, a pravdu je dočekao tek na suđenju, na kojem je doneta presuda u njegovu korist, da viza nije trebalo da mu bude uskraćena.

Delovalo je na trenutak da je mukama tu kraj, ali njegova agonija i dalje traje, iako Novak svih ovih dana vredno trenira pripremajući se za turnir.

Vlasti, naime, i dalje razmatraju da li je medicinska dokumentacija koju je Novak dostavio dovoljna da opravda njegov ostanak na turniru.  

Bonus video:

MUP Srbije

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi