Sve što treba da znate o izbornom danu, koja su vaša prava i u kom slučaju nećete moći da glasate

10.01.2022

07:28

0

Biračka mesta u Srbiji otvaraju se u 7 časova, a zatvaraju u 20 časova i biračko mesto mora biti neprekidno otvoreno

Sve što treba da znate o izbornom danu, koja su vaša prava i u kom slučaju nećete moći da glasate
Ilustracija - Copyright ATAImages/ A.A.

Predsednički, parlamentarni i beogradski izbori biće održani 3. aprila. 

Građani bi, pre izlaska na birališta trebalo da provere da li su upisani u birački spisak

Ukoliko niste u biračkom spisku, nećete moći da glasate.

U slučaju da neposredno pred izbore punite 18 godina, te će ovo biti prvi izbori na kojima imate pravo glasa, trebalo bi da vas po službenoj dužnosti gradska odnosno opštinska uprava upišu u birački spisak, pošto izbori budu raspisani. Prema dogovoru u okviru međustranačkog dijaloga, parlamentarni i beogradski izbori biće raspisani na Sretenje, 15. februara, a predsednički 2. marta.

Ukoliko ste između dva izborna ciklusa promenili prezime, potrebno je da opštinskoj, odnosno gradskoj upravi u kojoj ste prijavljeni, podnesete zahtev za promenu u biračkom spisku i o tom zahtevu se odlučuje u roku od 24 časa od prijema zahteva, navodi se na sajtu Republičke izborne komisije.

Ukoliko na dan izbora niste u mestu gde ste prijavljeni, a želite da glasate, neophodno je da opštinskoj, odnosno gradskoj upravi u mestu boravka, najkasnije pet dana pre dana zaključenja biračkog spiska, odnosno 20 dana pre dana izbora, podnesete zahtev da se u birački spisak upiše podatak na kom mestu ćete glasati na predstojećim izborima.

U slučaju promene adrese, ona bi trebalo automatski da se ažurira u biračkom spisku, a to možete proveriti na linku biračkog spiska

Biračka mesta u Srbiji otvaraju se u 7 časova, a zatvaraju u 20 časova i biračko mesto mora biti neprekidno otvoreno. Birači koji se zateknu na biračkom mestu u 20 časova imaju pravo da glasaju, bez obzira na to što je isteklo predviđeno vreme za glasanje.

ATAImages/ A.A.
 

Glasanje se može obaviti isključivo na dan izbora. Izuzetak su samo države u kojima se, zbog vremenske razlike, glasanje obavlja po lokalnom vremenu, pre nego što se izbori odvijaju u matici.

Iako po zakonu na biračko mesto treba poneti obaveštenje o danu i vremenu glasanja, birač nije u obavezi da to obaveštenje ponese na biračko mesto i birački odbor ne sme da uslovi birača pokazivanjem tog obaveštenja. Obavezno je da ponesete važeću ličnu kartu ili važeću putnu ispravu (pasoš) kako bi dokazali svoj identitet.

Takođe, pripadnici Vojske Srbije svoj identitet mogu da dokažu i vojnom legitimacijom koja sadrži sliku birača i njegov jedinstveni matični broj građana. Na biračkom mestu unutar Zavoda za izvršenje zavodskih sankcija, birač svoj identitet može da dokaže i odgovarajućom ispravom koju mu izdaje taj zavod.

Vozačka dozvola ne može se koristiti za dokazivanje identiteta, jer njen nov obrazac više ne sadrži JMBG birača.

ATAImages/ A.A.
 

Pravilno popunjavanje glasačkog listića podrazumeva glasanje samo za jednu izbornu listu, zaokruživanjem rednog broja ispred naziva te izborne liste. U slučaju da pogrešno popunite glasački listić, nećete moći da dobijete novi, jer svaki birač dobija isključivo jedan glasački listić.

Osobe sa invaliditetom koje nisu u mogućnosti same da se potpišu i da popune glasački listić, mogu sa sobom da povedu osobu koja će to uraditi umesto njih, na način koje mu odredi birač.

U svim drugim situacijama, svako mora da glasa samo u svoje ime i niko ne može umesto nekoga drugog da obavi tu dužnost. 

Glasanje se, pod određenim sulovima može obaviti i kod kuće, ali to važi samo za nemoćna i sprečena lica, koja iz zdravstvenih razloga ili poslovnih obaveza nisu u mogućnosti da dođu na biračko mesto.

Ustavom Republike Srbije propisano je da je glasanje tajno, zato se na biračkim mestima i obavlja iza paravana. S tim u vezi, niste dužni nikome da odgovorite da li ste i za koga glasali i zašto jeste ili niste glasali, bez obzira na to ko vas to pita.

Glasački listić se ne sme fotografisati na biračkom mestu, jer je upotreba telefona kao i fotoaparata i kamera izričito zabranjena na biračkom mestu.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike