Na referendumu 6.510.233 glasača, u inostranstvu 10 glasačkih mesta

02.01.2022

18:52

0

Glasači koji su se prijavili za glasanje u državama u kojima neće biti otvorena glasačka mesta, moći će da ostvare svoje biračko pravo izlaskom na svoje biračko mesto u Srbiji

Na referendumu 6.510.233 glasača, u inostranstvu 10 glasačkih mesta
izbori_otvaranje_biralista_21062020_0003 - Copyright Milos Tesic/ATAImages

Republička izborna komisija objavila je danas da je ukupan broj galsača u Srbiji na predstojećem referendumu o ustavnim promenama 6.510.233.

RIK je na današnjoj sednici donela Odluku o objavljivanju ukupnog broja glasača na dan 31. decembra 2021. godine, koja će biti objavljena u „Službenom glasniku Republike Srbije“.

Štampanje glasačkih listića za referendum koji će biti održan 16. januara počeće sutra.

Povodom referenduma raspisanog za 16. januar, radi potvrdivanja Akta o promeni Ustava Srbije, Republička izborna komisija je donela rešenje o određivanju 10 glasačkih mesta u inostranstvu.

Tako će glasači koji borave u Austriji, a koji su se prijavili za glasanje na referendumu, moći ce da glasaju u Ambasadi Srbije u Beču, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Svi koji borave u Belgiji i Luksemburgu, a koji su se prijavili za glasanje, moći će to da učine u Ambasadi naše zemlje u Briselu.

Ambasada Srbije u Rimu biće glasačko mesto za sve koji borave u Italiji, a Ambasada u Oslu za sve koji borave u Norveškoj, a prijavili su se za glasanje.

Svi koji žele da se izjasne na referendumu i za to su se prijavili a borave u Rusiji, moći će to da učine Ambasadi Srbije u Moskvi, dok će svoje biračko pravo svi koji borave u Severnoj Makedoniji moći da iskoriste u Ambasadi u Skoplju.

Glasaci koji borave u Nemačkoj, moći će da glasaju u Generalnom konzulatu Srbije u Minhenu, a oni u Francuskoj u Konzulatu Srbije u Strazburu.

Glasaci koji borave u Hrvatskoj, i prijavili su se za glasanje na referendumu, moći će da glasaju u Generalnom konzulatu Srbije u Vukovaru, dok će Generalni konzulat Srbije u Cirihu biti mesto za glasanje svih koji borave u Švajcarskoj.

Ta biračka mesta utvrđena su u skladu sa odredbom Uputstva RIK-a za odredivanje glasačkih mesta u postupku sprovođenja republičkog referenduma, kojom je propisano da je za otvaranje glasačkog mesta neophodno da se prijavi najmanje 100 glasača.

Imajući u vidu da je rok za prijavljivanje za glasanje u inostranstvu preko diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije istekao u ponoć 25. decembra, glasači koji su se prijavili za glasanje u državama u kojima neće biti otvorena glasačka mesta, moći će da ostvare svoje biračko pravo izlaskom na svoje biračko mesto u Srbiji.

Bonus video:

24sedam TV

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike