Prvo na referendum, pa na izbore: Kalendar svih dešavanja do 3. aprila

03.01.2022

18:30

0

U ovoj godini građani će se izjašnjavati i na referendumu i na izborima na svim nivoima

Prvo na referendum, pa na izbore: Kalendar svih dešavanja do 3. aprila
glasanje_ponavljanje_01072020_0004 - Copyright A.K./ATAImages

Građani Srbije će 3. aprila na birališta, kada će biti održani predsednički, parlamentarni i beogradski izbori.

Kako je dogovoreno tokom međustranačkog dijaloga bez posredstva evroparlamentaraca, parlamentarni i beogradski izbori biće raspisani na Sretenje, 15. februara, a predsednički 2. marta.

Pre toga, 16. januara, biće održan referendum o promeni Ustava, u vremenu od 7 do 20 časova. Na referendumu građani odgovaraju na pitanje: "Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije", sa "da"ili "ne". 

Potom poslanici Skupštine Srbije treba da dvotrećinskom većinom potvrde rezultate referendumskog glasanja o promeni Ustava. Skupština će potom biti raspuštena. 

Izbore za narodne poslanike raspisuje predsednik Republike, 90 dana pre isteka mandata Narodne skupštine, tako da se izbori okončaju u narednih 60 dana.

Prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne može proći manje od 45, ni više od 60 dana. Izbori za predsednika Republike raspisuju se 90 dana pre isteka mandata (Vučić je zakletvu položio 31. maja 2017. godine), tako da se okončaju u narednih 60 dana od trenutka kada budu raspisani.

Pravo da bira narodne poslanike i da bude biran za narodnog poslanika ima poslovno sposoban državljanin Republike Srbije koji je navršio 18 godina života i ima prijavljeno prebivalište u Republici Srbiji.

Mandati se raspodeljuju primenom sistema najvećeg količnika (tzv. D`Ontov sistem), i to tako što se ukupan broj glasova koji je dobila svaka pojedina izborna lista podeli brojevima od jedan do 250. Dobijeni količnici razvrstavaju se po veličini, a u obzir se uzima 250 najvećih količnika.

B.P./ATAImages
 

Od početka kampanje ne sme da protekne manje od 30, ni više od 60 dana. Sudeći prema kalendaru, zvanična kampanja za parlament i Beograd trajaće 46 dana, a za predsednika države 31 dan. Predsednik se bira na period od pet godina.

Prema dosadašnjim najavama, u trku za predsednika ulaze Boško Obradović (Dveri), Miloš Jovanović (DSS-POKS), Vojislav Šešelj (SRS) i novinar Srđan Škoro. Deo opozicije okupljen oko SSP, DS, NS najavljuje da će najverovatnije imati zajedničkog predsedičkog kandidata i da će ime saopštiti posle Božića. Još nisu saopštili ni ko će biti kandidat za čelnu poziciju u prestonici, dok će nosilac liste za parlamentarne izbore biti Marinika Tepić.

Predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić najavio je da će između 15. februara i 1. marta objaviti da li će se kandidovati za još jedan mandat predsednika. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike