Ministarka pravde: Slede ustavne reforme i infrastrukturni projekti

02.01.2022

12:14

0

Pored normativnih aktivnosti koje su vezane za referendum i izmenu Ustava i novih zakona, u toku sledeće godine, Ministarstvo pravde planira i niz infrastrukturnih projekata

Ministarka pravde: Slede ustavne reforme i infrastrukturni projekti
Tan2021-12-31_12401363_1 - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Ministarka pravde Maja Popović kaže da će, ukoliko građani usvoje ustavne izmene na referendumu, prioritet njenog resora ove godine biti izrada seta novih pravosudnih zakona kojima će u sistem biti implenetirane sve nove ustavne odredbe koje se odnose na pravosuđe.

U izjavi za Tanjug poručuje građanima da ove izmene Ustava i zakona jačaju vladavinu prava, obezbeđuju depolitizaciju pravosuđa, konkretno, nezavisnost sudstva i samostalnost javnog tužilaštva.

Pored normativnih aktivnosti koje su vezane za referendum i izmenu Ustava i novih zakona, u toku sledeće godine, Ministarstvo pravde planira i niz infrastrukturnih projekata koji su vezani za poboljšanje rada i sudova i tužilaštava, navodi Popović.

Tako se, ističe, uskoro očekuje otvaranje potpuno nove Palate pravde u Kragujevcu, planirana je i izgradnja potpuno nove zgrade suda u Kraljevu, nova zgrada za Državno veće tužilaca i Visoki savet sudstva.

-Radiće se rekostrukcija i dogradnja Trećeg osnovnog suda u Beogradu i Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, kao i dogradnja zgrade u Ustaničkoj u kojoj su smešteni Tužilaštvo za organizovani kriminal i Porebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu. Radimo na izgradnji aneksa Osnovnog suda i Osnonog javnog tužilaštva u Novom Sadu, a u planu su i rekonstrukcije zgrada u Ubu i Valjevu. I u Kruševcu je u planu veliki projekat na izgradnji Palate pravde od skoro 8.000 kvadratnih metara, navodi Maja Popović.

Kada je u pitanju Uprava za izvršenje krivičnih sankcija u okviru Ministarstva pravde, ona će raditi rekonstrukcije zatvora u Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici i Kruševcu.

-To su samo neke od predviđenih aktivnosti koje smo stavili u plan za ovu godinu, kaže ministarka i ukazuje da je za sudove i tužilaštva nabavljena i nova oprema.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike