Izbori na KiM: Srpska lista osvojila maksimalnih 10 mandata, Samoopredeljenje Aljbina Kurtija dobilo većinu u parlamentu

15.02.2021

18:11 >> 07:02

0

Ovo su trenutni rezultati prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji

Izbori na KiM: Srpska lista osvojila maksimalnih 10 mandata, Samoopredeljenje Aljbina Kurtija dobilo većinu u parlamentu
Copyright Profimedia

Prevremeni vanredni izbori na Kosovu i Metohiji, održani su danas, birališta su zatvorena u 19 sati, a glasanje je proteklo mirno bez većih incidenata.

Prema poslednjim podacima, Srbi su na severu KiM masovno izašli na glasanje. Srpske lista je osvojila svih 10 poslaničkih mesta predviđenih za srpsku zajednicu na Kosovu, a na današnjim izborima pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija je osvojio više od 50 odsto glasova.

23.34 – Kosovska policija je saopštila večeras da je u saradnji sa Javnim tužilaštvom pokrenuto tri slučaja u vezi sa kršenjem izbornog procesa.

Prema navodima policije, ovi slučajevi su na vreme otkriveni i nisu uticali na tok izbornog procesa.

Jedan slučaj se desio u Lipljanu i identifikovan je kao “ometanje procesa glasanja”, gde je uhapšena jedna osoba, koja je odlukom nadležnog tužioca poslata u pritvor na 48 sati, preneo je Kosovo onlajn.

Druga dva slučaja “kršenje tajnosti glasanja“, desila su se u Prizrenu i u Kosovu Polju i oba slučaja su poslata u redovnu proceduru.

23.22 – Centralna izborna komisija u Prištini saopštila je večeras da je na osnovu više od 70 odsto prebrojanih glasova pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija osvojio 48,22 odsto glasova, odnosno da je dobio 55 poslaničkih mesta.

Na osnovu 69,27 odsto prebrojanih glasova, Demokratska partija Kosova osvojila je 17,69 odsto glasova, odnosno 20 poslaničkih mesta, dok je Demokratski savez Kosova Ise Mustafe osvojio 13,47 odsto, odnosno 16 poslaničkih mesta, piše portal Reporteri.

Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja osvojila je devet polničkih mesta, odnosno 7,64 odsto glasova.

22.42 – Nakon novog ubedljivog trijumfa Srpske liste koja je osvojila svih 10 poslaničkih mesta predviđenih za srpsku zajednicu na Kosovu, saopštenjem se oglasio i Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM.

-Čestitam srpskom narodu na Kosovu i Metohiji na tome što je na danas održanim izborima, u skladu sa pozivom svoje države i predsednika Aleksandra Vučića, gotovo jednodušno podržao Srpsku listu, kojoj će pripasti svih deset poslaničkih mesta namenjenih predstavnicima Srba. Srpsko jedinstvo je još jednom odnelo pobedu, uprkos brisanju glasača iz biračkog spiska, smanjivanju broja biračkih odbora i političkim provokacijama u kojima su prednjačili Ramuš Haradinaj i Aljbin Kurti, naveo je Petković.

22.30 – Ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić izrazio je zadovoljstvo zbog velike izlaznosti građana i u speha Srpske liste na današnjim izborima na Kosovu.

-Beskrajno se radujem uspehu sestara i braće iz Srpske liste večeras. Snaga ste i ponos celog srpskog roda. Nastavljamo borbu, napisao je Đurić na Tviteru.

22.20 – Centralna izborna komisija u Prištini saopštila je večeras da je prebrojala 40,06 odsto glasova vanrednih preliminarnih izbora, na osnovu kojih je više od 50 odsto glasova osvojio pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.

Prema tim rezultatima, Samoopredeljenje je osvojilo 47.76 odsto glasova, na drugom mestu je Demokratska partija Kosova Envera Hodžaja sa 18.61 idsto glasova, a treća demokratska lige Kosova sa 13,78 odsto glasova, prenosi Reporteri.

22.00 – Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj čestitao je Samoopredeljenju rezultat na izborima i potvrdio da je, prema procenama te stranke, pobednik na izborima lista Samoopredeljenja, dok je njegova stranka osvojila oko deset odsto glasova birača.

21.35 – Srpska lista osvojila je 10, odnosno maksimalan broj mandata, saopšteno je večeras u Severnoj Mitrovici.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Srpskoj listi rezultat i rekao da su Albanci pokušali da u Konferenciju Ustavnih sudova učlane Kosovo.

-Ako se to pokaže da je istina, to znači dan ne poštuju nijednu normu Vašingtonskog sporazuma, mi ćemo morati da odgovorimo, diplomatski, ozbiljno, a ne verujem da će se radovati novim povlačenjima priznanjima, a biće ih, poručio je Vučić i apelovao još jednom da poštuju potpisane sporazume.

printscreen

20.54 – Centralna izborna komisija u Prištini saopštila je večeras da prema prvim preliminarnim rezultatima vanrednih parlamentarnih izbora, vodi pokret Samoopredeljenje.

Kako je saopšteno, na osnovu oko 92 odsto prebrojanih glasova Samoopredeljenje je osvojilo oko 40 odsto glasova, Demokratska partija Kosova 19, Demokratski savez Kosova 13.95, a Alijansa za budućnost Kosova 10 odso glasova, prenosi portal Zeri.

Pokret Samoopredeljenje vatrometom je proslavio u Prištini, ali i u Peći prve preliminarne rezultate vanrednih parlanmentarnih izbora, po kojima je osvojio oko 58 mesta u skupštini.

Tanjug/AP Photo/ Visar Kryeziu

20.44 – Centralna izborna komisija Kosova saopštila je da je najveća izlaznost po opštinama zabeležena u Leposaviću, gde je od 12.482 upisanih birača glasalo njih 10.419 ili 85,23 odsto, prenosi Kosovo onlajn.

20.35 – Predsednica Centralne izborne komisije u Prištini Valdete Daka izjavila je večeras da je, pema preliminarnom rezultatima, na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima na KiM glasalo 46,98 odsto birača sa pravom glasa.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da je to za oko tri odsto više nego na izborima održnim u oktobru 2019. godine, prenosi “Koha ditore”.

Kako je kazala, na pojedinim biralištima, pre svega u Prištini, glasanje još traje jer je bilo problema sa manjkom glasačkih listića.

Valdete Daka, Facebook printscreen

20.00 – Prema anketi objavljenoj na Kanalu 10 odmah nakon zatvaranja biračkih mesta, lista Samoopredeljenja Aljbina Kurtija će ispisati istorijsku stranicu na ovim parlamentarnim izborima na Kosovu sa osvojenih 53 odsto glasova birača, prenosi Reporteri. Najveću podršku građana nakon Samoopredeljenja, prema anketi dobiće DPK Envera Hodžaja koja će osvojiti 20 odsto glasova građana, a zatim sledi DSK Ise Mustafe sa 17 odsto.

Četvrti je ABK Ramuša Haradinaja, koji bi prema proceni trebalo da osvoji 7 odsto glasova.

Baton Hadžiu je dao prognozu da NISMA Fatmira Limaja neće preći cenzus.

Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

19.45 – Prema podacima Centralne Izborne komisije danas je na birališta izašlo 46,7 odsto glasača. Glasalo se u 888 biračkih centara sa ukupno 2.382 biračkih mesta.

Na ovim izborima prema odluci CIK glasalo se samo s važećim kosovskim dokumentima, ali je tokom izbornog dana odlučeno da se dozvoli glasanje građanima s ličnim kartama kojima je istekao rok trajanja kao i onima koji su imali problema da obnove lične karte u Ministarstvu unutrašnjih poslova zbog prepreka izazvanih pandemijom koronavirusa.

19.35 – “Sa više od 50% glasova za Samoopredeljenje na izborima, odlučan iskorak platforme protiv kleptokratije i za socijalnu pravdu i vladavinu zakona. Izborna revolucija”, prvi je komentar poznatog kosovskog publiciste i diplomate Vetona Suroia.

Facebook printscreen

19.25 – Urednik Koha.net, Agron Bajrami, izneo je prvu projekciju svog medija o rezultatu upravo završenih izbora.

LVV (Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija) – 50%, PDK (Demokratska partija Kosova Envera Hodžaja) – 15,4%, LDK (Demokratski savez Kosova Ise Mustafe) – 15,1%, AAK (Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja) – 6,8%, Srpska lista 5,8%, NISMA (Socijaldemokratska inicijativa Fatmira Ljimaja) – 2,9% i ostali 3,3%.

Profimedia

 

pročitajte još

Prema podacima Centralne izborne komisije u 19 sati, ukupna izlaznost je 47,18 odsto. Najveća izlaznost zabeležena je u Zubinom Potoku gde je svoje pravo glasa iskoristilo 90,43 odsto, zatim u Leposaviću 85,02 i u Zvečanu – 81,49.

Za izbor budućih 120 poslanika u Skupštini, pravo glasa imalo je 1.794.862 birača, a mogli su da zaokruže jednu od 28 izbornih lista.

Srpska zajednica može da računa na deset mesta u parlamentu, koliko i preostale nealbanske zajednice zajedno, a pobednik izbora u srpskoj zajednici postaje i deo buduće vladajuće koalicije na Kosovu.

Kako je protekao izborni dan, možete da pogledate u posebnoj vesti OVDE.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike