U dijalog sa Beogradom Priština uvodi nove “igrače”: Veton Suroi angažovan kao stručni saradnik

30.04.2021

10:46

0

Autor: I.K.

Spoljni stručnjaci nemaju predstavničku ili rukovodeću ulogu

Printscreen/Youtube

Vlada u Prištini angažovaće više stručnjaka koji će joj pomoći u pripremi dijaloga sa Beogradom, a među njima su Veton Suroi, Bljerim Šalja, Bernard Nikaj i drugi, prenosi RTS pisanje prištinskih medija.

Stručnjaci će biti angažovani preko memoranduma koji je Istraživačka grupa za Balkansku politiku (BPRG) potpisala pre nedelju dana sa vladom u Prištini i Norveškom ambasadom.

pročitajte još

-Angažovani stručnjaci pružaju stručnost, profesionalnu i sadržajnu podršku procesu dijaloga i podržavaju premijera, njegov kabinet i potpredsednika vlade za evropske integracije, razvoj i dijalog. Spoljni stručnjaci nemaju predstavničku ili rukovodeću ulogu. Do sada angažovani stručnjaci su Bernard Nikaj, Ljeon Maljazogu, Robert Muharemi, Muhamet Mustafa i Veton Suroi. Očekuje se da će se Bljerim Šalja uskoro pridružiti grupi stručnjaka. Ostali stručnjaci mogu biti pozvani i angažovani u zavisnosti od potreba vlade i dinamike procesa dijaloga, navela je Grupa u saopštenju za štampu.

Ako se zna da je Veton Suroi, jedan od angažovanih stručnjaka, odranije važio za adut iz rukava Sjedinjenim Američkim Državama, onda se može pretpostaviti da je ovo znak da Amerika planira da se više angažuje na rešavanju kosovskog pitanja.

Šta više, važio je i za nezvaničnog kandidata za budućeg predsednika Kosova. U ovom mandatu to mesto je zauzela Vjosa Osmani.

Suroi je bio jedan od političkih lidera Albanaca na Kosovu i učestvovao je u mirovnim pregovorima u Rambujeu (1999) i pregovorima o statusu Kosova u Beču (2005-2007).

pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti