Ko ga je pisao, ako ga se svi odriču: Reakcije srpskih i evropskih zvaničnika na non-pejper o rešenju kosovskog pitanja

29.04.2021

18:10 >> 18:17

0

EU se snažno distancira od njega i nema nikakve veze sa njim

Ko ga je pisao, ako ga se svi odriču: Reakcije srpskih i evropskih zvaničnika na non-pejper o rešenju kosovskog pitanja
Copyright 24sedam/Profimedia

Dilema ko je pisao najnoviji non-pejper o rešenju kosovskog pitanja, i dalje je nerešena, ali to nije umanjilo reakcije na ovaj dokument objavljen u prištinskim medijima.

Iz EU tvrde da takav dokumet ne predstavlja njihovu poziciju niti su ga primili Miroslav Lajčak ni Žozep Borelj, kao najviši zvaničnici zaduženi za dijalog Beograda i Prištine.

Ipak, podigao je dosta prašine, a postavilo se i pitanje ko ga je pisao.

EU je razrešila da to nije izvršna direktorka Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), Angelina Ajhorst, kako se u medijima spekulisalo. Šta više, tvrde da nije niko iz EU, te da Unija ne deli te stavove.

Angelina Ajhorst, Wikimedia

– Izvršna direktorka EEAS Angelina Ajhorst, niti bilo ko iz institucija EU, nemaju bilo kakve veze sa ovim dokumentom, niti su ga izradili, niti su ga podržali. Bilo kakva informacija kojom se tvrdi suprotno je netačna, navodi se u saopštenju Delegacije EU u Srbiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da pažljivo analizira “non pejper” o rešenju za KiM, ali da o detaljima ne može da govori, te je istakao da ga plaši da je njegovo objavljivanje smišljena strategija nekih koji su po pitanju KiM bliži stavovima Prištine, nego Beograda.

Tanjug/Zoran Žestić

Na pitanje do kakvih se zaključaka stiglo analizom “non pejpera”, i šta je za Srbiju prihvatljivo, s obzirom na njegovu izjavu da su neki delovi bolji i prihvatljivi od Ahtisarijevog plana, Vučić je rekao da su delovi prihvatljiviji od Ahtisarijevog plana, ali da to ne znači da je rešenje dobro.

pročitajte još

Dodao je da detalje analize ne može da iznosi u javnost, jer bi time otkrio deo naših karata i onoga što tek predstoji u dijalogu.

Zbog čvrstog stava o nepriznavanju Kosova, Srbija je bila izložena raznim non-pejperima, izjavio je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

A.K./ATAImages

-Pojavila se pandemija raznih non-pejpera, to se gurne u etar i onda Priština kaže da je sve to namestio Beograd, da imamo tajne veze i papire, a u suštini nijedan od tih papira nama ne odgovara, kazao je Dačić.

Naglasio je da Beograd od starta pregovora sa Prištinom ima jasna opredeljenja da neće priznati nezavisnost Kosova, ali da želi da razgovara o normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Dačić je ocenio da stavovima o nedolasku 11. maja na nastavak dijaloga sa Beogradom, Kurti ponižava EU usred Brisela.

Predsednik SPAS-a Aleksandar Šapić smatra da je non-pejper o rešenju kosovskog pitanja probni dokument koji služi da se uokvire neki razgovori i dodaje da će se tek videti da li će se na njemu bazirati razgovori Beograda i Prištine, koji bi trebalo da se održe 11. maja.

-Videćemo da li će se pojaviti nešto od tih zahteva. Obično su ti dokumenti ispitivanje javnog mnjenja da bi se u odnosu na njih negde spakovali neki razgovori. Videćemo da li je taj papir nešto na čemu će se bazirati razgovori u maju, kazao je Šapić.

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, odgovarajući na pitanja o “non-pejperu”, pozvao je medije da ne prave lošu atmosferu prenošenjem lažnih vesti, već da se koncentrišu na kostruktivnu pomoć dijalogu.

Tanjug/Kenzo Tribouillard, Pool Photo via AP

-Non-pejperi su izgleda u modi. Nadam se da sutra neće biti još jednog novog. Ne radim sa non/pejperima, za mene se ti fantomski dokumenti ne postavljajuju kao pitanje. Žao mi je što cirkulišu i lažne vesti koje non-pejper pripisuju jednom od mojih civilih službenika, zaključio je Borelj.

Specijalni izvestilac EU za Kosovo Viola Fon Kramon izjavila je, komentarišući navode da je u jednom non-pejperu dat predlog da severni deo Kosova i Metohije dobije status sličan Južnom Tirolu i Italiji, da bi takvo rešenje moglo da bude uspešno.

Youtube printscreen

Fon Kramon je rekla da se nada da će dijalog Beograda i Prištine biti odblokiran nakon poseta Briselu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, prenosi prištinski “Repoteri”.

Ona je pozvala evropsku diplomatiju da poveća nivo koordinacije kako bi se izbegli nesporazumi i naglasila da je “srećna što su ideju o razmeni teritorija već odbile SAD i EU”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike