Petković u Briselu, na pregovaračkom stolu - ZSO, pitanje nestalih, poštovanje potpisanih sporazuma

07.09.2021

06:13 >> 06:19

0

Danas bi obe delegacije trebalo da imaju bilateralne razgovore sa Lajčkom i EU posrednicima

Petković u Briselu, na pregovaračkom stolu - ZSO, pitanje nestalih, poštovanje potpisanih sporazuma
Copyright Petar Petković u Briselu, Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković boraviće u utorak i sredu, 7. i 8. septembra, u Briselu, gde će predvoditi delegaciju Beograda u dvodnevnom tehničkom dijalogu sa Prištinom, uz posredstvo EU, saopštila je Kancelarija za KiM.

Portparol EU Peter Stano rekao je za Tanjug da će dva dana tzv. tehničkih razgovora biti posvećena “trenutno otvorenim pitanjima i sledećim koracima u dijalogu”.

pročitajte još

Kako se očekuje, teme za pregovaračkim stolom biće: Zajednica srpskih opština, pitanje nestalih, poštovanje potpisanih sporazuma o slobodi kretanja.

Prištinsku delegaciju predvodiće Besnik Bislimi, zamenik Aljbina Kurtija.

Kako se očekuje, danas bi obe delegacije trebalo da imaju bilateralne razgovore sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i EU posrednicima, dok je u sredu planiran trilateralni sastanak Beograda, Prištine i EU posrednika.

Peter Stano, Youtube printscreen

Povodom prošlonedeljnog odbijanja Prištine da dozvole ulazak direktoru Kancelarije za KIM, Petru Petkoviću, na teritoriju KiM, portparol EU Peter Stano rekao je da u EU očekuju da se svi dogovori postignuti u okviru dijaloga Beograda i Prištine, uključujući i dogovor o zvaničnim poseta, poštuju.

On je uputio poziv obema stranama da kroz dijalog promovišu atmosferu koja vodi pomirenju, regionalnoj stabilnosti i saradnji i koja je na dobrobit građana.

Na dnevnom redu sastanka u Briselu očekuje se da bude upravo i odluka privremenih institucija u Prištini da šefu Kancelarije za KiM i glavnom pregovaraču Beograda, Petru Petkoviću, zabrane ulazak na teritoriju južne srpske pokrajine 3. i 4. septembra.

Sastanak na na visokom nivou, između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija očekuje se nešto kasnije u septembru.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže za Kosovo onlajn da ne očekuje napredak tokom razgovora u naredna dva dana, kao ni na sledećem sastanku koji treba da se održi na visokom nivou.

-Mislim da će Albanci samo površinski da ublaže svoj nekooperativan stav, a da ga suštinski neće promeniti. Sa Kurtijem kao pregovaračem ni zapadna propaganda ne može albansku stranu više da stilizuje kao kooperativnu. Oni će samo prividno delovati da su spremniji za dijalog, a rezultata neće biti. To će tako biti na svim nivoima, i na nivou glavnih pregovarača, i na najvišem političkom nivou, kaže Anđelković.

On smatra da se naročito po pitanju nestalih, pregovori neće pomeriti u pozitivnom smeru, jer ukoliko bi se pokazalo da nestalih ima na obe strane, kako kaže, srušio bi se mit da su žrtve samo Albanci.

pročitajte još

-To njima ne odgovara, jer jedino što oni govore su laži o nekakvom genocidu i te laži bi pale u vodu ako bi se pričalo i o srpskim žrtvama, ukazuje Anđelković.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je da Srbiju neće iznenaditi nikakav postupak Prištine, te podsetio da je prošlo 100 meseci od Briselskog sporazuma, kojim se predviđa konstituisanje Zajednice srpskih opština.

-Priština je ta koja ne ispunjava svoje obaveze, ukazao je Selaković.

Predsednik Srbije najavio je nedavno da ima saznanja da će Priština krenuti u kampanju za nova priznanja samoproglašene nezavisnosti, budući da je Vašingtonski sporazum dve strane obavezao da ne smeju da imaju diplomatske aktivnosti na ovom planu godinu dana, do 4. septembra.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike