Nedelja usred srede: U Nikšiću ispisana istorija, Srbija stvara prijateljstva i bije bitke protiv kovida i organizovanog kriminala

18.03.2021

18:55 >> 07:05

0

Srbija prijateljski primljena u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinu

Nedelja usred srede: U Nikšiću ispisana istorija, Srbija stvara prijateljstva i bije bitke protiv kovida i organizovanog kriminala
Copyright ilustracija 24sedam, Stefan Tomašević, Antonio Ahel/ATAImages, Zoran Mirkovic, Zoran Zestic/Tanjug

U Nikšiću je u nedelju 14. marta ispisana istorija – posle 75 godina, taj grad će na svom čelu imati Srbina! Dok se strasti u Crnoj Gori još nisu smirile, stigla je tužna vest. Ostali smo bez omiljenog Cetinjanina, bubnjara Dragoljuba Đuričića. Srbija je prethodne nedelje učvrstila značajno prijateljstvo, i to sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinom, te će graditi novu fabriku za proizvodnju vakcina. Po svemu sudeći, to će biti više nego potrebno, jer se korona ne smiruje. Donete su i oštrije mere. Ali Srbija se ne predaje – do sada je dato nešto više od dva miliona vakcina. Paralelno sa kovidom, država vodi i borbu protiv organizovanog kriminala.

LOKALNI IZBORI U NIKŠIĆU

Rezultati lokalnih izbora u Nikšiću udarac su za Mila Đukanovića, predsednika države, pre svega jer je to njegov rodni grad, a izgubio je vlast. Ubuduće će Nikšićem rukovoditi koalicije “Za budućnost Nikšića” i “Mir je naša nacija”, a na njegovom čelu biće Marko Kovačević, prvi Srbin na toj poziciji posle 75 godina.

TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Izborni dan obeležili su manji incidenti, ali oni nisu ugrozili regularnost, kao što nisu ni lažne optužbe Miodraga Davidovića Dake. On je, naime, prethodno optužio predsednika Srbije da stoji iza atentata na njega i vladiku Joanikija, od čega se vladika odmah ogradio, a što je Aleksandar Vučić odbacio rekavši da su to suviše krupne reči, koje se ne smeju izgovarati na taj način, jer niko ne sme da se igra sa tim. To Davidoviću nije pomoglo u borbi za glasače, te je uspeo da osvoji samo jedno odborničko mesto. Čak je i za taj neuspeh optužio srpskog predsednika. Ali uspeo je u jednom, a to je da će, prema najavi ministra policije Aleksandra Vulina, biti pozvan u Službu za borbu protiv organizovanog kriminala da iznese saznanja koja je izneo u medijima.

ODLAZAK VELIKANA

Stefan Tomašević/ATAImages

Prvi dan ove nedelje doneo je tužnu vest – od posledica koronavirusa preminuo je bubnjar Dragoljub Ðuričić (68). Prethodne nedelje smo na večni počinak ispratili velikane, glumca Borisa Komnenića, koji je sahranjen u Aleji zaslužnih građana, i kompozitara Aleksandra Sanju Ilića, sahranjenog u krugu porodice na Novom groblju u Beogradu.

NOVE MERE U BORBI PROTIV KOVIDA

Vlada Srbije usvojila je nove mere u borbi protiv koronavirusa, koji ne posustaje. Medicinski deo Kriznog štaba tražio je pooštravanje mera i zatvaranje na deset do 15 dana. Za sada se zatvara sve osim prehrambenih prodavnica, apoteka i benzinskih pumpi, na pet dana. Broj novozaraženih u Srbiji na dnevnom nivou prelazi 4.500, kovid bolnice su pune, raste broj pacijenata na respiratoru, ali i broj umrlih od posledica korone na dnevnom nivou. Crne brojke, nažalost, ne jenjavaju, iako je do sada u Srbiji dato 2.007.650 doza vakcina protiv koronavirusa, a 782.668 osoba je primilo i drugu dozu, čime se naša zemlja ustoličila na prvo mesto u Evropi i regionu. Za to vreme, širom Srbije organizuju se po lokalima iza zamandaljenih vrata i navučenih zavesa “korona žurke“, uprkos intervencijama policije i izrečenim kaznama. U školama su već primenjene nešto restriktivnije mere, pa srednjoškolci i stariji osnovci nastavu prate na daljinu, dok mlađi osnovci, za sada, idu u školu svakodnevno.

TANJUG/ KANCELARIJA ZA KIM/ VLADIMIR ZARKOVIC

Paralelno sa borbom protiv kovida, stižu i nimalo popularne najave iz Evrope, a to je da možda u Uniju neće biti dozvoljen ulazak onima koji su se vakcinisali kineskom vakcinom. Predsednik Vučić ocenio je tu odluku kao lošu i skandaloznu, ali je najavio rešenje i za to. Naveo je da bi Srbija u tom slučaju napravila laboratoriju za brze PCR testove i da bi izdavala rezultate za dva sata kako bi ljudi koji su primili kinesku vakcinu “mogli da idu gde god hoće po Evropi”.

TZV. KOSOVO OTVORILO AMBASADU U JERUSALIMU, STIŽU KRITIKE I OSUDE

Samoproglašeno Kosovo otvorilo je ambasadu u Jerusalimu, na šta se obavezalo potpisujući Vašingtonski sporazum. Portparol radikalne islamske grupe Hamas Hazem Kasem izjavio je da je otvaranje predstavništva Prištine u Jeruslimu flagrantno kršenje svih međunarodnih rezolucija. Ambasador Palestine u Beogradu Mohamed Nabhan izjavio je da je tzv. Kosovo, koje, kaže, još nije država, počelo da krši međunarodno pravo na štetu drugih naroda, ne samo na Balkanu, nego i na Bliskom istoku, poručivši da to neće proći nekažnjeno.

I dok kosovski zvaničnici gledaju u Jerusalim, evropski lideri ih podsećaju da, pošto su izbori gotovi, treba nastaviti dijalog sa Beogradom, i to što pre.

Profimedia

Prema konačnim rezultatima izbora na KiM, Pokret Samoopredeljenje osvojio je 58 poslaničkih mesta, Demokratska partija Kosova 19 mandata, Demokratski savez Kosova 15 poslanika, a Alijansa za budućnost Kosova osam mandata. Srpska lista osvojila je svih 10 rezervisanih mesta u skupštini privremenih prištinskih institucija, a još 10 mesta pripada nesrpskim manjinama.

VUČIĆ U UAE I BAHREINU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravio je u radnoj poseti Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinu, gde su ga dočekali najviši zvaničnici, ukazavši mu izvanredno gostoprimstvo. Kako je potvrdio, vraća se sa izuzetnim rezultatima za zemlju, te naveo da Srbija otvara nove prozore i nove vidike za sebe.

TANJUG/ ZORAN MIRKOVIC

– Iz poseta UAE i Bahreina vraćamo se sa nečim od izuzetnog značaja, gradićemo novu fabriku za vakcine, mesto gde ćemo moći da pravimo vakcine protiv korone, ali i druge vakcine u budućnosti – rekao je Vučić.

– Uhapšen zbog ubistva u pokušaju, 86-godišnji penzionisani policajac M. C. pušten je da se brani sa slobode, jer je u svom stanu iz pištolja ranio razbojnika. U kuću u kojoj penzionisani policajac živi sa nepokretnom suprugom, oko ponoći je upao naoružan i maskiran lopov. Tražio je novac, ali je M. C. dohvatio svoj pištolj, za koji ima dozvolu, i ranio razbojnika. Ovaj slučaj pokrenuo je raspravu o nužnoj odbrani. 

– Dečak star četiri godine preminuo je od posledica ujeda pasa u Senti. Tragedija se dogodila na dečakov rođendan, kada je dostavljač doneo picu. Psi, dva rotvajlera i doga, nasrnuli su na dete i smrtno ga povredili. 

 

GODIŠNJICA UBISTVA ĐINĐIĆA

Milos Tesic/ATAImages

Srbija je 12. marta obeležila 18-godišnjicu tragične smrti premijera Zorana Đinđića, koji je ubijen hicima iz snajpera u dvorištu zgrade Vlade Srbije 2003. godine. Cveće i vence na mestu zločina, ali i na grobu, postavili su aktuelni članovi Vlade, ali i članovi nekadašnje vlade Zorana Ðinđića.

BORBA PROTIV ORGANIZOVANOG KRIMINALA

U sklopu borbe protiv organizovanog kriminala, a nakon hapšenja Veljka Belivuka i njegove kriminalne grupe, prošle nedelje osuđen je na sedam meseci kućnog zatvora uz nanogvicu bivši načelnik beogradske policije Ilija Milačić. On je priznao krivicu za delo koje mu se stavlja na teret – odavanje službene tajne. Goranu Papiću, bivšem zameniku načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, koji se sumnjiči za trgovinu uticajem, Viši sud u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana. Bivši potpredsednik Fudbalskog kluba Partizan Vladimir Vuletić odazvao se pozivu za informativni razgovor u SBPOK, zbog veza sa Veljkom Belivukom.

Bivši direktor Uprave carina Miloš Tomić pozvan je na informativni razgovor u Ministarstvo unutrašnjih poslova u vezi sa carinskim poslovima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je građanima da će sledeća nedelja biti zanimljiva i da će prikazati mnogo papira i dokaza. On je to objavio na svom instagram-nalogu i dodao da će Srbija pobediti lopove i mafiju.

DARA IZ JASENOVCA U PREDSEDNIŠTVU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je u Vili “Mir” Biljanu Čekić, devojčicu koja je igrala ulogu Dare Ilić u filmu “Dara iz Jasenovca”, i članove njene porodice, oca Radovana, sestru Dijanu i brata Stefana. Vučić je zahvalio Biljani na svemu što je, kako je rekao, uradila za srpski narod, sa tako malo godina, i istakao da je zaslužila i više od Oskara.

ATA Images/Antonio Ahel

– Hvala predsedniku što nas je predivno ugostio i hvala na predivnim rečima… – rekla je skromno mala Biljana.

Mala Biljana izrazila je želju da upozna našeg proslavljenog glumca Miloša Bikovića. Kako Biković tog dana nije bio u Beogradu, on se potrudio da za Daru snimi video-poruku.

USKRŠNJI POST

Za pravoslavne vernike počeo je uskršnji ili veliki post, koji će trajati do 2. maja, odnosno Uskrsa. Uskršnji post je najznačajniji i najstroži post za pravoslavne hrišćane, pošto je priprema za najveći hrišćanski praznik Uskrs. Osnovni zadatak uskršnjeg posta je da vernike telesno i duhovno pripremi za praznik Hristovog vaskrsenja. Srpski patrijarh Porfirije stigao je u Pećku patrijaršiju, drevno sedište Srpske pravoslavne crkve, gde će provesti prva tri dana uskršnjeg posta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike