Ambasador Nabhan: Otvaranje prištinske ambasade u Jerusalimu neće proći nekažnjeno

15.03.2021

10:40 >> 20:46

0

Kosovo nije članica nijedne od ovih organizacija, ali mnoge članice su priznale tzv. Kosovo i tražićemo od tih država da sada razmotre svoja priznanja- nag

Ambasador Nabhan: Otvaranje prištinske ambasade u Jerusalimu neće proći nekažnjeno
Copyright Pixabay/pompi

Ambasador Palestine u Beogradu Mohamed Nabhan izjavio je da je tzv. Kosovo, koje, kaže, još nije država, počelo da krši međunarodno pravo na štetu drugih naroda, ne samo na Balkanu, nego i na Bliskom istoku, poručivši da to neće proći nekažnjeno.

Nabhan je nakon jučerašnjeg zvaničnog početka rada ambasade Prištine u Jerusalimu rekao za Kosovo Onlajn da su vrlo pažljivo pratili korake “tzv. Kosova u vezi s otvaranjem diplomatskog predstavništva u Jerusalimu”, te da su stalno o kontaktu sa MSP Palestine i da će biti preduzeti koraci na nivou Arapske lige i Islamske saradnje, a koji se, tvrdi, neće svideti Prištini.

-Kosovo nije članica nijedne od ovih organizacija, ali mnoge članice su priznale tzv. Kosovo i tražićemo od tih država da sada razmotre svoja priznanja- naglasio je Nabhan.

Pročitajte još

Ambasador Palestine je istakao da je otvaranjem ambasade u Jerusalimu Priština krši prava palestinskog naroda na svoju državu i prestonicu, ali da krši i međunarodno pravo jer, objašnjava, Jerusalim je od 1967. okupiran od strane Izraela, a da bi neka zemlja postala članica međunarodnih organizacija i UN, ona mora da se pridržava međunarodnog prava.

 OGLASIO SE I HAMAS

Portparol radikalne islamske grupe “Hamas” Hazem Kasem izjavio je da je otvaranje predstavništva Prištine u Jeruslimu “flagrantno kršenje” svih međunarodnih rezolucija.

On je kazao i da taj potez predstavlja “sklonost ka okupaciji”, prenosi Gazeta ekspres.

Priština je u nedelju otvorila diplomatsko predstavništvo u Jerusalimu, kao deo Vašingtonskog sporazuma postignutog prošle godine.

Status Jerusalima jedna je od najvećih prepreka postizanju mirovnog sporazuma između Izraela i Palestine, jer Palestinci tvrde da je Istočni Jerusalim glavni grad, dok Izrael smatra da je to nedeljiva prestonica te zemlje.

I Jordan osudio otvaranje predstavništva Prištine u Jerusalimu

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Jordana osudilo je danas otvaranje predstavništva Prištine u Izraelu u Jerusalimu.

Portparol jordanskog Ministarstva, Daifalah Ali el Fajez, rekao je da se otvaranjem predstavništva krši međunarodno pravo i legitimitet međunarodnih rezolucija, prenosi Koha.

“Svaka mera ili odluka sa ciljem promene pravnog statusa Svetog grada je ilegalna i nema pravni efekat”, rekao je jordanski diplomata.

Prema njegovim rečima, postizanje sveobuhvatnog mira je jedini način da se postigne rešenje dve države, zasnovano na odlukama međunarodnog legitimiteta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike