"Naša stvar je pravedna, Bog će nam pomoći": Na današnji dan Nikola Pašić je primio telegram kojim je Austrougarska objavila rat Srbiji

23.07.2023

06:59

0

Autor: M. I.

Srbija je iz Prvog svetskog rata izašla kao pobednica i stvorila jugoslovensku državu

"Naša stvar je pravedna, Bog će nam pomoći": Na današnji dan Nikola Pašić je primio telegram kojim je Austrougarska objavila rat Srbiji
Copyright Wikipedia

Na današnji dan 1914. godine Austrougarska je objavila rat Srbiji, čime je počeo Prvi svetski rat.

Atentat u Sarajevu i austrougarski ultimatum

Na Vidovdan 28. juna 1914. godine u Sarajevu je Gavrilo Princip izvršio atentat na austrougarskog nadvojvodu Franca Ferdinanda.

Beč je ovo iskoristio kao povod za rat, optužujući srpsku vladu za umešanost. Austrougarska je prvo poslala ponižavajući ultimatum Srbiji, znajući da nijedna suverena zemlja na svetu ne bi pristala na takve uslove.

Čitajući ultimatum Srbiji britanski šef diplomatije ser Edvard Grej je rekao da je to “najužasniji dokument koji je jedna zemlja ikad uručila nekoj drugoj”, a ruski ambasador da je reč o ”zahtevima koje ne može da prihvati jedna ustavna država”.

Vikipedia
 

Iako se Srbija trudila da bude predusretljiva što je više moguće i tako izbegne sukob koji joj posle balkanskih ratova nije trebao, Austrougarska joj nije ostavila mnogo izbora.

Srbija je prihvatila sve uslove osim tačke kojom je od nje traženo “da otvori istragu protiv učesnika u Sarajevskom atentatu i da prihvati da u ovoj istrazi učestvuju organi Austrougarske”. Praktično, Beč je tražio da njihovi policijski inspektori i obaveštajci slobodno vršljaju po Srbiji, što nije bilo moguće dozvoliti.

Objavili rat - poštom

Ubrzo posle srpskog odgovora stigla je i austrougarska objava rata.

Zanimljivo je da je objava stigla na način na koji nikada ranije jedna zemlja nije objavila rat drugoj – poštom, tako da su je svi mogli pročitati, zbog čega u prvom trenutku mnogi ipak nisu u nju poverovali.

Predsednik srpske vlade i ministar inostranih poslova Nikola Pašić primio ju je u niškom hotelu “Evropa”. Poštar koji mu je uručio ratnu objavu kasnije je posvedočio prve Pašićeve reči:

- Austrougarska nam je objavila rat. Naša stvar je pravedna, Bog će nam pomoći.

Vikipedia
 

Prvi svetski rat, koji je trajao do 11. novembra 1918. godine, jedan je od najznačajnijih vojnih konflikata koje je Srbija vodila i koji je zajedno sa balkanskim ratovima bio borba za oslobođenje i ujedinjenje.

Srbija je iz Velikog rata, kako je ovaj sukob nazivan pre Drugog svetskog rata, izašla kao pobednica i stvorila jugoslovensku državu.

U Prvom svetskom ratu učestvovala je većina velikih svetskih sila, grupisanih u dva sukobljena saveza - Saveznika, okupljenih oko Antante, i Centralnih sila. Pod oružjem je bilo više od 70 miliona ljudi, a od toga oko 60 miliona je bilo mobilisano u Evropi. Poginulo je više od 10 miliona ljudi, a oko 20 miliona je ranjeno.

Od povlačenja do konačne pobede

Prve godine rata Srbija je potukla austrougarsku Balkansku vojsku. Naredne godine njena vojska suočila se sa Trojnom invazijom, kada su na našu zemlju zajedničkim snagama napale nemačka, austrougarska i bugarska vojska.

Ne želeći da se preda, srpska vojska se povukla preko Albanije. Evakuisana je na Krf, gde se odmorila, naoružala i reorganizovala. Odatle je prebačena na Solunski front, gde je već 1916. godine zabeležila uspehe.

Posle dugog zatišja borbe za probijanje fronta počele su septembra 1918. godine. Srpske i druge savezničke snage probile su front i ubrzo je Bugarska prinuđena na predaju. Srpska vojska nezadrživo je napredovala i 1. novembra 1918. oslobođen je Beograd.

Veliku pobedu u Prvom svetskom ratu Srbija je nesrazmerno skupo platila: tokom rata izgubila je, procenjuje se, između 1.100.000 i 1.300.000 stanovnika, što je činilo gotovo trećinu ukupnog stanovništva, ili čak oko 60 muške populacije.

Bonus video

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike