Interesi EU nisu interesi Srbije: "Dosta je bilo" objavilo platformu za međustranački dijalog

03.03.2021

15:33

0

Ističu da je potrebno pre početka razgovora definisati i odrediti relevantne političke opcije sa značajnom podrškom u biračkom telu

Interesi EU nisu interesi Srbije: "Dosta je bilo" objavilo platformu za međustranački dijalog
Copyright A. K./ATAImages

Nakon poziva predsednika Skupštine Ivice Dačića svim političkim subjektima da imenuju svoje predstavnike i dostave predloge za unapređenje izbornih uslova, stranka “Dosta je bilo” objavila je platformu za razgovore, pozivajući predsednika Skupštine da iz međustranačkog dijaloga isključi strane predstavnike.

-DJB će tražiti od predsednika Narodne Skupštine da zaštiti dostojanstvo svih građana i odbrani suverenosti države, te da ceo razgovor bude i ostane unutar-državni. Interesi EU nisu interesi Srbije, napominju iz DJB.

Ističu da je potrebno pre početka razgovora definisati i odrediti relevantne političke opcije sa značajnom podrškom u biračkom telu.

pročitajte još

-Sve relevantne političke opcije koje imaju značajnu podršku u biračkom telu moraju u razgovoru biti zastupljene samostalno ili na nivou koalicije po njihovom izboru, te da jedno dodatno mesto bude ostavljeno za grupisanje političkih opcija koje nemaju značajnu podršku u biračkom telu i ne žele da ih zastupa bilo koja od relevantnih političkih opcija, dodaju u saopštenju.

DJB platforma za poboljšanje izbornih uslova se fokusira na tri najvažnija pitanja čije rešavanje bi, kako kažu, značajno podiglo poverenje građana u izborni proces i sprečilo izborne manipulacije: sređivanje biračkih spiskova, sprečavanje svih oblika izborne krađe i fer i pošteno predstavljanje političkih opcija u medijima.

DJB takođe smatra da je potrebno uvesti veći izborni cenzus za koalicije, tako da je za samostalan izlazak neke političke opcije na izbore cenzus 3%, za koalicije od 2 stranke 6%, koalicije od 3 stranke 9% itd. Kao početak razgovora i kao izraz iskrene želje za dijalogom, RTS bi omogućio svakom učesniku razgovora da svoje ideje predstavi direktno građanima Republike Srbije u seriji emisija koje bi bile emitovane u udarnim terminima na prvom programu RTS-a..

Kako dodaju, cilj predloga sadržanih u platformi DJB nije obararanje vlasti. Cilj su fer i pošteni izbori, vraćanje poverenja birača u izborni proces i uspostavljanje mehanizma otklanjanja svake sumnje u regularnost izbornog procesa.

Nedavno je grupa opozicionih stranaka i pokreta predvođena Socijaldemokratskom strankom i Novom strankom objavila platformu za pregovore o izbornim uslovima u okviru koje predlažu osnovanje dva koordinaciona tela – za medijsko praćenje izbora, i za praćenje izbornog procesa.

Deo opozicije predvođene Strankom slobode i pravde Dragana Ðilasa takođe je predstavio platformu za pregovore o izbornim uslovima pod okriljem EP u kojoj se predlaže Formiranje Ministarstva za sprovođenje izbora, paralelno uredništvo u javnim servisima, vanredni izbori na svim nivoima uz razdvajanje termina izbora za različite nivoe vlasti i moratorijum na ustavne promene.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike