Tema medija najvažnija za opoziciju: Urednici RTS-a i RTV-a u parlamentu o izbornim uslovima

14.06.2021

13:04 >> 14:15

0

U ime RTS-a u parlament su došli Nenad Lj. Stefanović i Zoran Stanojević, a ispred RTV-a su tu Nenad Ćaćić i Željka Petrović

Tema medija najvažnija za opoziciju: Urednici RTS-a i RTV-a u parlamentu o izbornim uslovima
Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

U Skupštini Srbije nešto posle 13 časova počeo je novi sastanak Radne grupe za međustranački dijalog bez posredovanja stranaca na kojem učestvuju i urednici javnih servisa Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine.

U ime RTS-a u parlament su došli Nenad Lj. Stefanović i Zoran Stanojević, a ispred RTV-a su tu Nenad Ćaćić i Željka Petrović.

Tanjug/Jadranka Ilić

Sa njima će danas razgovarati predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, funkcioneri SNS-a Vladimir Orlić i Dejan Ðurđević, kao i predstavnici opozicije lider Dveri Boško Obradović, predsednik Dosta je bilo Saša Radulović, predsednik Zdrave Srbije Milan Stamatović, predstavnik DSS Dejan Šulkić.

Tu su i predstavnica Srpske stranke Zavetnici Milica Ðurđević i zamenik predsednika SRS Aleksandar Šešelj.

pročitajte još

Tema medija je najvažnija za predstavnike opozicije, pa su zato prethodni sastanak, na kojem je dogovoreno prisustvo urednika javnih servisa, ocenili kao konstruktivan.

Tada je navedeno i da je važno da se ravnopravan medijski tretman dobije, ne samo u toku kampanje, već najmanje šest meseci pre prvih sledećih izbora.

Teme o kojima se razgovara u Skupštini Srbije tiču se medija, izbornih procedura, finansiranja političkih aktivnosti, funkcionerske kampanje, a tu je i pitanje izbornog dana, kontrole izbornog procesa, u smislu sprečavanja određenih manipulacija.

Inače, kada je reč o delu međustranačkog dijaloga u kojem učestvuju predstavnici Evropskog parlamenta, agenda razgovora još nije ustanovljena, te predsednik Skupštine još čeka da ga obaveste daljem rasporedu.

Obradović: Žestok sukob mišljenja, ali uskoro predlozi

Lider Dveri Boško Obradović ocenio je da je sastanak Radne grupe za međustranački dijalog na kojem su bili urednici RTS-a i RTV-a bio do sada najduži, ali i najteži po sadržaju, navodeći da je bilo žestokog sukoba mišljenja između predstavnika javnih servisa i predstavnika opozicije o zastupljenosti opozicionih stranaka.

Obradović je rekao da je opozicija nezadovoljna svojom zastupljenošću u informativnim programima, međutim, naveo je i da postoji, kako je rekao, “dobra vest”, a to je da će u narednih nekoliko nedelja stići konkretni predlozi od urednika ovih medijskih kuća.

Tanjug/Jadranka Ilić

“Radi se i o RTS-u i RTV-u, kako to naše nezadovoljstvo može da se prevaziđe, a to znači kako da na javnim medijskim servisima imamo više političkih sadržaja, da opozicija predstavi svoj program i da se obezbedi kakav-takav ravnopravni medijski tretman svih budućih učesnika na izborima, i to ne samo u vreme kampanje”, rekao je Obradović novinarima.

On je najavio da Radna grupa već u petak nastavlja sa narednim tačkama dok se čekaju odgovori urednike javnih servisa.

“Dogovorili smo dinamiku da do kraja juna završimo sve tri preostale tačke koje se tiču izbornog postupka, izbornog dana i finansiranja izbornih kampanja”, naveo je Obradović.

Kaže da se kao ova tema pojavila ponuda Radnoj grupi, odnosno mogućnost da se održi posebna sednica sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na temu Kosova i Metohije i svega što će se dešavati u Briselu.

“Svi mi u nastupajućem periodu ćemo odgovoriti da li je to za nas prihvatljvo, i kada i kako će doći do jednog takvog razgovora sa vanparlamantarnom opozicijom na temu KiM”, rekao je Obradović.

On je istakao da je zatraženo i posebno tretiranje teme KiM na medijskim servisima, odnosno da ima više emisija koje će biti posvećene toj temi, a u kojima bi opozicija mogla da se oglasi po tom pitanju.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike