Lajčak došao u Prištinu zbog dijaloga, dobio monolog Kurtija

01.03.2021

06:49 >> 23:59

0

Kurti je poručio da u principu nije protiv dijaloga, već da je za principijelan dijalog koji će biti iskren i dobro pripremljen

Lajčak došao u Prištinu zbog dijaloga, dobio monolog Kurtija
Copyright Profimedia

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak započeo je trodnevnu posetu Prištini sastankom sa liderom Pokreta Samoopredeljenje Aljbinom Kurtijem, koji je održan u sedištu te stranke, piše “Koha ditore”.

Nije poznato šta je bila tema razgovora, navodi prištinski list.

Lajčak je pre sastanka izjavio da je pobednik februarskih izbora Aljbin Kurti upoznat sa činjenicom da međunarodna zajednica očekuje da nova vlada u Prištini nastavi dijalog.

pročitajte još

-On je izabran da reši neka unutrašnja pitanja Kosva kao što su korupcija, pravosuđe i socijalna pitanja, a jako dobro zna da međunarodna zajednica, EU i SAD očekuju nastavak dijaloga i on je spreman na to, rekao je Lajčak ranije u intervjuu za Tanjug.

Ocenio je i da Kurtijeve izjave da će dijalog sa Srbijom biti na četvrtom mestu liste prioriteta njegove vlade “ne treba shvatati dramatično”.

Predsednik Samoopredeljenja Aljbin Kurti ponovio je nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom da dijalog nije njegov prioritet.

On je rekao da datum početka dijaloga nije utvrđen i da nije pod pritiskom rokova, prenosi “Koha ditore”.

pročitajte još

Poručio je da u principu nije protiv dijaloga, već da je za “principijelan dijalog koji će biti iskren i dobro pripremljen”.

-Ne postoji datum, jer moramo formirati vladu, mora se obaviti potvrđivanje rezultata izbora. Vlada će imati ministra spoljnih poslova za sve izvršne poslove, pa i pitanje dijaloga, naveo je Kurti.

On je saopštio večeras da je razgovarao u Prištini i sa komandantom Kfora Frankom Federičijem i ambasadorom SAD u Prištini Filipom Kosnetom, te da je tom prilikom potvrđeno transatlantsko jedinstvo.

Ambasador SAD takođe je potvrdio večeras punu podršku SAD posredovanju Evropskoj uniji.

Kosnet je istakao da je cilj dijaloga sveobuhvatno rešenje i dublja evroatlanska integracija “na korist građana Kosova i Srbije”.

Lajčak nakon Prištine, dolazi u Beograd gde će razgovarati s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Iz Beograda, Lajčak 4. marta odlazi u Podgoricu.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike