Anđelković: Pred Srbijom su teški pritisci, više me brine dolazak Palmera nego Lajčaka

28.02.2021

07:03 >> 09:32

0

Lajčak posetu počinje dolaskom na Kosovo 1. marta, u Beogradu će boraviti dva dana, od 3. marta

Anđelković: Pred Srbijom su teški pritisci, više me brine dolazak Palmera nego Lajčaka
Copyright Profimedia

Srbiji slede “teški pritisci” i objedinjavanje snaga Vašingtona i Brisela, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U prilog tome govore i najavljene posete Srbiji specijalnog izaslanika EU za dijalog, Miroslava Lajčaka, i Metjua Palmera, zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju.

Lajčak posetu počinje dolaskom na Kosovo 1. marta, u Beogradu će boraviti dva dana, od 3. marta, posle čega putuje u Crnu Goru.

Kada je reč o Palmeru, nije još potvrđen datum dolaska. On je nedavno izjavio da SAD potpuno podržavaju proces dijaloga Beograda i Prištine koji vodi Evropska unija, kao i rad Miroslava Lajčaka, kao posebnog predstavnika EU.

pročitajte još

I predsednik Skupštine Srbije i lider SPS-a Ivica Dačič očekuje da će EU i SAD nastupati zajedno na Zapadnom Balkanu, jer se, kako kaže, promenio njihov odnos.

Da započinje aktivnost nove administracije iz Vašingtona potvrđuje i karijerni diplomata Zoran Milivojević.

TANJUG/ TANJA VALIC

– Izvesno je i da će doći do punog približavanja i koordinacije između Brisela i Vašingtona po pitanju Kosova i Metohije koje će biti visoko na lestvici interesa transatlantske zajednice. Ta objedinjena evropsko-američka inicijativa ima za cilj “priznanje nezavisnosti Kosova od Srbije”, ističe Milivojević za Tanjug.

Politički analitičar Dragomir Anđelković za 24 sedam ističe da od predstojeće posete Miroslava Lajčaka Srbiji ne očekuje puno, ali da probleme, zapravo, očekuje tokom posete Palmera.

TANJUG / DIMITRIJE GOLL

– EU nema jedinstven stav po pitanju Kosova, pa ni zahtevi ne mogu da budu jedinstveni. Lajčak može da nam predoči zahtev Nemačke, budući da u samoj EU postoji neslaganje. Međutim, Palmerova poseta biće nastavak onoga što je Bajden započeo u takozvanoj čestitki koju je uputio predsedniku Srbije povodom Dana državnosti. Kosovo sada ima veću podršku nego ikada pre, a izbori koji su održani su potpuno marginalni…, ocenjuje Anđelković za 24sedam.

pročitajte još

Sagovornik napominje da će Amerika biti udarna pesnica u nastavku dijaloga, a Evropa će je samo pratiti.

-Srbija sada može samo da ima defanzivnu politiku. Što bude veći pritisak zapadnih zemalja, mi ćemo se sve više okretati Rusiji i Kini. Jedino to, možda, može da odgovori zapadne političare od daljih pritisaka, poručuje Anđelković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike