Lajčaku ne praštaju mapu Srbije sa Kosovom: U Prištini postavljen provokativan transparent s porukom za EU izaslanika (FOTO)

26.02.2021

20:35

0

Mapa Srbije izazvala je pravu buru nakon što je Lajčaka dao intervju

Lajčaku ne praštaju mapu Srbije sa Kosovom: U Prištini postavljen provokativan transparent s porukom za EU izaslanika (FOTO)
Copyright EWB/Youtube printscreen

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izazvao je pravu buru mapom Srbije u okviru koje je Kosovo, a koja je stajala na zidu iza njega dok je davao intervju za jedan medij.

Naime, na snimku se videla mapa Balkana, na kojoj je Kosovo sastavni deo Srbije.

To je izazvalo burne reakcije u Prištini, da su tamošnji mediji odmah “napali” Lajčaka zbog te činjenice.

pročitajte još

Oglasio se prvo portparol Evropske komisije Peter Stano koji je potvrdio da status Kosova za EU nije sporan i da je mapa baš onakva kakav je i status južne srpske pokrajine u ovom trenutku.

Nešto kasnije pokušao je sam Lajčak da smiri strasti, te je zapravo objasnio da se na snimku ne vidi, ali da je na mapi jasno ucrtana administrativna linija.

Time je, razume se, ponovo izazvao lavinu komentara, a pratioci na Tviteru su ga podsećali da je on posrednik u dijalogu i da mora da bude neutralan.

Večeras je, međutim, Socijaldemokratska partija Kosova ispred kancelarije EU u Prištini postavila mapu samostalnog Kosova, na kojoj je jasnom granicom odvojeno od Srbije, prenosi Kosovo onlajn izveštaj ekonomiaonline.com.

Frašer Krasnići iz te stranke rekao je da je “Kosovo nezavisna država i da je izaslanik EU Miroslav Lajčak kada je davao intervju sa mapom na kojoj je Kosovo deo Srbije, zapravo stao na srpsku stranu”.

ekonomiaonline.com printscreen

-Kao što možda znate, postoji samo jedna karta da je Kosovo deo Srbije i da pripada Srbiji. Za nas je iznenađujuće kako istu mapu koristi Lajčak. Ovakva referenca nije naizgled nenamerna. Za nas je upozorenje nereagovanje gospodina Kurtija. Mi smo došli da pokažemo Lajčaku da je Kosovo nezavisna država, rekao je Krasnići.

Lajčak, inače, potvrđeno je danas, dolazi u posetu Srbiji sledeće nedelje, kada se očekuje da bude dogovoren nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike