КFOR nastavlja da štiti Dečane: Srbi u Goraždevcu uznemireni nakon posete britanskih vojnika

18.06.2021

05:26 >> 07:09

0

Ovakve ankete doživljavaju se kao svojevrstan pritisak i provokacija i ne vode izgradnji poverenja”, rekao je iguman Sava Janjić

КFOR nastavlja da štiti Dečane: Srbi u Goraždevcu uznemireni nakon posete britanskih vojnika
Copyright Visoki Dečani: Profimedia

Koliko je važno da Kfor nastavi sa zaštitom Visokih Dečana, pokazuje činjenica da je stanovnike Goraždevca uznemirila poseta vojnika britanskog kontigenta i pitanja koja su im postavljali u vezi sa bezbednošću manastira.

“Došlo je desetak vojnika, civilnim automobilima. Pitali su nas za mišljenje o tome da li bi bilo dobro da manastir umesto Kfora obezbeđuje kosovska policija, o izgradnji puta oko manastira i drugim pitanjima vezanim za manastir Visoki Dečani“, rekao je jedan od stanovnika za Radio Goraždevac.

Portparol Kfora Antonio Minutela izjavio je za Kosovo onlajn da osoblje te misije redovno sprovodi rutinske patrole širom Kosova i da je ova poseta deo svakodnevnih aktivnosti Kfora za sprovođenje mandata po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kako bi se osiguralo sigurno i bezbedno okruženje i sloboda kretanja u korist svih zajednica koje žive na Kosovu.

“U sprovođenju svojih aktivnosti, Kfor sarađuje u tesnoj saradnji sa nizom aktera, uključujući Ujedinjene nacije, Misiju vladavine prava Evropske unije i bezbednosne organizacije na Kosovu”, dodao je Minutela u odgovoru na pitanje o poseti snaga Kfora Goraždevcu.

Povodom učestalih napada na srpske svetinje na KiM, portparol Kfora je za 24sedam potvrdio da je manastir Visoki Dečani jedini religiozni objekat na Kosovu kojeg čuva KFOR, dok sve druge objekte kulturnog nasleđa obezbeđuje kosovska policija ili nisu uopšte obezbeđeni. “U poslednjih 10 godina bezbednost manastira Visoki Dečani bila je na visokom nivou. KFOR će i dalje detaljno nastaviti da prati situaciju kako bi se taj nivo bezbednosti i zadržao”, napominje Antonio Minutela za 24sedam.

Iguman manastira Visoki Dečani kaže da ni manastir ni Eparhija raško-prizrenska nisu obavešteni o bilo kakvoj anketi ili prenosu zaštite manastira na kosovsku policiju. “Svima je poznata teška situacija u kojoj manastir živi već 22 godine, izložen oružanim napadima i institucionalnim pritiscima od strane kosovskih institucija koje ne poštuju ni zakone ni sudske odluke sopstvenih sudova. Posebno začuđuje da Kfor prethodno o ovim pitanjima nije pitao za mišljenje ni našu Eparhiju ni manastir Visoki Dečani, koji su ovih dana zatražili dodatnu zaštitu nakon najnovijih pretnji i incidenata. Ovakve ankete u našem narodu doživljavaju se kao svojevrstan pritisak i provokacija i ne vode izgradnji poverenja”, rekao je za Radio Goraždevac iguman manastira, arhimandrit Sava Janjić.

Eparhija raško-prizrenska je saopštila da je više puta prenela predstavnicima Кfora da je suštinski važno da nastave sa zaštitom manastira Visoki Dečani i upozoravala na agresivno ponašanje kosovskih institucija.

“U situaciji pogoršane bezbednosti i krajnje agresivnog ponašanja kosovskih institucija koje ne poštuju ni zakone ni sudske presude, to je posebno važno“, navodi se u objavi Eparhije na Tviteru.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike