Kfor nije uključen u akciju kosovske policije povodom učestalih napada na pravoslavne crkve

29.05.2021

08:07 >> 08:08

0

Samo od početka godine zabeleženo je 13 oštećenja crkvene imovine i pokušaja krađe

Kfor nije uključen u akciju kosovske policije povodom učestalih napada na pravoslavne crkve
Copyright Tanjug/NATO-led peacekeepers, KFOR Press Office via AP

Kosovska policija je, zbog porasta broja napada na imovinu Srpske pravoslavne crkve na Kosovu, povećala patrole na terenu i pokrenula dodatni operativni plan “Kulti“, u koji je uključen veći broj policijskih jedinica.

Samo od početka ove godine zabeleženo je ukupno 13 oštećenja crkvene imovine i pokušaja krađe.

Kako je za 24sedam potvrđeno u KFOR-u, njihove jedinice nisu uključene u ovu akciju.

-Lokalne i međunarodne strukture na Kosovu funkcionišu u konceptu prvog, drugog i trećeg prioriteta. Kosovska policija ima prvi prioritet i ona je odgovorna da održava bezbednost na dnevnom nivou na Kosovu. U slučaju potrebe, kosovska policija može da zatraži uključivanje jedinica drugog stepena, a to je Euleks. Ukoliko bi se situacija dodatno pogoršala, KFOR se poziva kao treći da interveniše. Manastir Visoki Dečani je jedini religiozni objekat na Kosovu kojeg čuva KFOR, dok sve druge objekte kulturnog nasleđa obezbeđuje kosovska policija ili nisu uopšte obezbeđeni, kaže za 24sedam potpukovnik Antonio Minutela, portparol KFOR-a.

Profimedia

On ocenjuje da je bezbednosna situacija na Kosovu stabilna i pod kontrolom, a KFOR nastavlja da prati dešavanja.

-KFOR je uvek spreman da uvek zaštiti bezbednost širom Kosova, u skladu sa svojim mandatom UN i rezolucijom 1244. U poslednjih 10 godina bezbednost manastira Visoki Dečani bila je na visokom nivou. KFOR će i dalje detaljno nastaviti da prati situaciju kako bi se taj nivo bezbednosti i zadržao, napominje Antonio Minutela.

Podsećanja radi, Eparhija raško-prizrenska saopštila je nedavno da je poslednjih nedelja registrovan porast broja provala i pljački pravoslavnih hramova. Obijena vrata, razbijen prozor, uništena imovina, oštećene ikone, krađa novca  od prodaje sveća ili priloga na ikonama, scena je u 13 pravoslavnih hramova samo tokom marta ove godine.

Kancealarija za KiM

Svi slučajevi su prijavljeni kosovskoj policiji.

Eparhija raško-prizrenska izrazila je zabrinutost, a ovoliko provala i krađa u kratkom vremenu izazvalo je uznemirenost među sveštenstvom i narodom.

Eparhija apeluje na Kosovsku policiju, ali i međunarodne organizacije da učine maksimalan napor da se napadi na verske objekte spreče i da se odgovorni privedu pravdi, te ukazala da učestale krađe i provale na hramovima pokazuju da je neophodno da se preduzmu dodatne mere bezbednosti.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike