Zabrinuti za bezbednost: Eparhija raško-prizrenska izdala saopštenje, narod i sveštenstvo su uznemireni (FOTO)

17.03.2021

09:05

0

Ovoliko provala i krađa u kratkom vremenu izaziva uznemirenost među sveštenstvom i narodom, posebno u ove svete dane Velikog posta

Zabrinuti za bezbednost: Eparhija raško-prizrenska izdala saopštenje, narod i sveštenstvo su uznemireni (FOTO)
Copyright eparhija-prizren.com

Na teritoriji Eparhije raško-prizrenske, u proteklih nekoliko nedelja, desio se niz provala i pljački Pravoslavnih Hramova. Samo u poslednjih 10 dana 6 hramova i crkvenih objekata su provaljeni i opljačkani, saopštila je eparhija raško-prizrenska.

Prema izveštajima koje su Eparhiji dostavili parohijski sveštenici, provale su se dogodile na sledećim lokacijama:

– Crkva Sv. apostola Petra i Pavla u Klokotu. Dana 6. 3. 2021. godine, na Zadušnice, nepoznati počinioci su provalili u hram, pri čemu su oštetili ulazna vrata, polomili prozor, tupim predmetom pokušali da sastružu zlatne listiće kojima je centralna ikona bila prekrivena(pri čemu su je uništili) i ukrali oko 200 evra.

eparhija-prizren.com

– Crkva Svete Trojice u Partešu. Dana 6. marta 2021. godine, u ranim jutarnjim časovima, provaljen je hram od strane nepoznatog lica. Tom prilikom je izvršena premetačina i obijena je kasa, u kojoj se nalazio novac od dnevnog prihoda ostvarenog od prodaje sveća povodom zadušnica. Nepoznato lice je iz hrama odnelo Plaštanicu sa Hristovog groba, ikonu Sv. Jovana Krstitelja i novac iz kase u iznosu od 15.000,,00 dinara i 70 evra.

U selu Gornja Gušterica u opštini Gračanica, u noći između 15. i 16. marta obijena je i opljačkana crkva Svete Nedelje. Iz crkve je ukraden novac sa ikona u vrednosti od 5000 dinara (45 evr), ulazna vrata su provaljena i pričinjena je druga materijalna šteta, a provalu su primetili meštani ovog sela u jutarnjim časovima sa svojim sveštenikom o tome obavestili policiju koja je napravila uvid.

eparhija-prizren.com

U opštini Štrpce, u selima Drajkovce i Donja Bitinja 13. marta nadležni sveštenik je prijavio provalu i pljačku u dve crkve u njegovoj parohiji:

U selu Drajkovce, u crkvi Svetih 40 mučenika Sevastijskih, nepoznate osobe su nasilno ušle i ukrale određenu količinu novca.

U Donjoj Bitinji provaljena je crkva i crkveni zvonik hrama Svetog Dimitrija pri čemu su demolirana ulazna vrata, a iz crkve je odnešeno 3.000 dinara.

– U opštini Peć, selu Vitomirici, sveštenik je 12. marta prijavio da je provaljen parohijski dom u izgradnji pored hrama sv. apostola Luke. U provali je ukraden građevinski materijal u vrednosti od oko 4000 evra.

Kancealarija za KiM

Svi slučajevi su prijavljeni kosovskoj policiji i ovom prilikom Eparhija Raško-prizrenska još jednom izražava duboku zabrinutost zbog učestalih slučajeva obijanja naših hramova na Kosovu i Metohiji. Ovoliko provala i krađa u kratkom vremenu izaziva uznemirenost među našim sveštenstvom i narodom, posebno u ove svete dane Velikog posta.

Eparhija apeluje na Kosovsku policiju, ali i međunarodne organizacije da učine maksimalan napor da se napadi na verske objekte spreče i da se odgovorni privedu pravdi. Učestale krađe i provale na našim hramovima takođe pokazuju da je neophodno da se preduzmu dodatne mere bezbednosti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike