Nikotin, katran ili dim? OTKRIVAMO šta je to što cigarete čini toksičnim i opasnim po zdravlje

21.12.2023

09:00

0

Javnost je dugo vremena bila podeljena oko činjenice koji sastojak u cigaretama je najopasniji po zdravlje

Nikotin, katran ili dim? OTKRIVAMO šta je to što cigarete čini toksičnim i opasnim po zdravlje
Promo - Copyright Promo/518987_shutterstock-83887537_orig

Nema nikakve sumnje da je pušenje štetno - kako za pušače, tako i za njihovu okolinu. Međutim, javnost je dugo vremena bila podeljena oko činjenice koji sastojak u cigaretama je najopasniji po zdravlje. Iako je nikotin najveći krivac za zavisnost od duvanskih proizvoda, dokazano je da ipak nije glavni uzrok bolesti koje se povezuju sa pušenjem. U pitanju je duvanski dim, koji nastaje prilikom sagorevanja cigarete, i sadrži nekoliko hiljada različitih materija, od kojih je za oko 100 dokazano da su štetne – ugljen-monoksid, arsen, katran, metanol...

Dakle, glavni razlog toksičnosti cigareta leži upravo u sagorevanju, a tokom ovog procesa temperatura u njima dostiže i do 900°C. Međutim, dokazano je da se nikotin oslobađa već na 250-260°C, što je upravo temperatura na kojoj glo uređaj zagreva, a ne sagoreva duvan. Ovo je ujedno i najniža postignuta temperatura u kategoriji uređaja za zagrevanje duvana, a sve zahvaljujući ekskluzivnoj tehnologiji indukcionog zagrevanja. Budući da proizvodi do 95% manje štetnih materija i ne stvara duvanski dim i pepeo, već aerosol koji predstavlja kombinaciju kapljica tečnosti, čvrstih čestica i vazduha, glo uređaj za zagrevanje duvana je svakako manje štetna alternativa pušenju.

Promo
 

 

Tome u prilog govore i rezultati poslednjeg istraživanja objavljenog u Žurnalu interne i urgentne medicine (The Journal of Internal and Emergency Medicine), koji su pokazali da pušači koji pređu sa cigareta na alternativni proizvod (u ovom istraživanju konkretno na glo) mogu značajno smanjiti izloženost štetnim materijama i indikatorima koji se dovode u vezu sa određenim bolestima povezanim sa pušenjem, a u poređenju sa nastavkom konzumiranja cigareta. Tačnije, uočeno je značajno smanjenje biomarkera izloženosti i indikatora potencijalne štetnosti, donekle slično kao kod učesnika studije koji su u potpunosti prestali da konzumiraju cigarete – od značajno smanjenih biomarkera raka pluća i broja belih krvnih zrnaca, do poboljšanja nivoa holesterola, ključnih indikatora zdravlja pluća i oksidativnog stresa.

Promo
 

 

Ovi rezultati potvrđuju da punoletni konzumenti duvanskih proizvoda koji ne žele da se reše svojih svakodnevnih rituala i navika, imaju mogućnost da tradicionalne cigarete zamene manje štetim alternativama, poput glo uređaja za zagrevanje duvana, koji pruža isti poznati osećaj uz daleko manje rizika.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Promo

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike