Osećaj mržnje i ogorčenost prema majci pretnja su vašem zdravlju i sreći

09.11.2022

19:24

0

Autor: Z. A.

Majka je najvažnije biće u našem životu, od odnosa sa njom zavisi sve u našem životu

Osećaj mržnje i ogorčenost prema majci pretnja su vašem zdravlju i sreći
Majka i ćerka - Copyright Pexels

Kakav odnos imate sa majkom? Dobar? Loš? Nemate ga?

A taj odnos je mnogo važan.

Vaš odnos s majkom temelj je vašeg odnosa prema spoljnom svetu, vašeg odnosa prema sebi i drugima.

Ukoliko je vaš odnos s majkom bio težak, teško je zamisliti da će vam život i kontakt s drugim ljudima kroz koji ostvarujete svoje potencijale i snove biti lak. Biće komplikovan zbog teških emocija, bolnih osećanja, teskobe, ljutnje, besa, krivice, inferiornosti.

Ako vas majka iz nekog svog razloga nije mogla bezuslovno voleti, videti u vama lepotu, diviti vam se, ako je odbacila vašu ljubav, kaznila vas lišivši vas ljubavi, ako se emocionalno povlačila, iskazivala psihičko ili fizičko nasilje prema vama – i vi zbog toga osećate duboku ogorčenost, može vam biti izuzetno teško da stvarate i održavate skladne odnose s ljudima, da osećate spoljni svet kao svoj dom, osećati svoju moć promene, da gradite svoj život, vidite lepotu u sebi i u drugima.

Pexels
 

Šta sve donosi loš odnos s majkom

Možete biti vrlo nesigurna, anksiozna osoba, s teškim odnosima, možete se jako umarati u kontaktu s drugim ljudima, potiskivati svoju agresiju mučeći se autoagresijom, možete biti skloni svoju dobrobit uteloviti samo u mašti, ali u stvarnosti, budete zadovoljni s malim – složenim, nesrećnim ličnim odnosima i radom na poslu od kog ste bolesni, jer duboko u sebi „čuvate“ poruku svoje majke koju vam je nesvesno prenela kao duboku postavku – „Ti nisi vredan sreće i ljubavi, bogatstva i lepote ovoga sveta!“

Jednog dana, kada se vaši resursi iscrpe, vaša psihološka obrana oslabi ili prestane funkcionisati, možete se susresti s dubokom mentalnom krizom u kojoj ćete akutno iskusiti samosažaljenje, duboku ogorčenost, ljutnju, pa čak i mržnju prema svojoj majci, sve do želje da umre.

Da, to se događa prilično često, ali nije uobičajeno govoriti o tome. Važno je shvatiti da su sva osećanja koja doživljavate, a posebno jaka osećanja – vaši i da ih imate puno pravo doživeti, za to imate sve razloge.

Pexels
 

Kako se leče snažne emocije

Budući da je reč o vrlo teškim, snažnim, čak i destruktivnim osećanjima, dobro je ako to činite uz podršku osobe zainteresovane za vaše dobro – psihologa ili psihoterapeuta.

Tada ćete ih zajedno moći što bezazlenije proživeti, izraziti, dublje razumeti sebe i svoju majku, „pronaći odnos s njom“, u formatu zamišljenog dijaloga i shvatiti da u njenom odnosu prema vama nije bilo zle namere, već samo vlastita nemoć i „duhovna deformacija“, s kojom se nije mogla nositi.

A tada ćete svoj odnos prema sebi i autoagresiju moći transformisati u duboko prihvatanje, u osećaj svoje nedvosmislene vrednosti.

Pexels
 

Menjajući odnos prema drugim ljudima i osećaj mržnje prema majci, koji vas tera da nesvesno percipirate spoljni svet kao neprijateljsko, tmurno mesto, doći ćete do dubokog, istinskog praštanja – i možda po prvi put, otkrićete „drugačiji“ spoljni svet, kao život koji vam se beskrajno raduje.

Otkrićete da je taj svet vaš dom, u kojem više nema teskobe, bola i mržnje.

„Uspeh ima majčino lice”, kazao je Bert Hellinger, piše atma.hr.

Profimedia
 

Bonus video:

 


 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike