Jod je svemoćni mineral i veoma je važno da ga unosite kroz hranu: Evo šta treba da jedete

23.08.2022

04:31

0

Autor: Z. A.

A neke namirnice su izvanredan izvor ovog elemnta

Jod je svemoćni mineral i veoma je važno da ga unosite kroz hranu: Evo šta treba da jedete
pexels-arthouse-studio-4589512 - Copyright Pexels

Pre mnogo godina jod je korišćen u lečenju mnogih bolesti, ali s razvojem farmaceutske industrije i s pojavom skupih lekova ta jeftina i delotvorna terapija potisnuta je u zaborav.

Dr Geri Voren ističe da je ključno povećati unos joda koji je odgovoran za funkcionisanje našeg organizma u celosti. Pošto ga organizam ne proizvodi, jod moramo svakodnevno da unosimo.

Najbolji izvori joda su alge, morska riba, morski plodovi i jodirana so.

Alge su pune prirodnog joda i sadrže oko 232 mcg po porciji.

Generalno, morski plodovi su dobar izvor joda. Bakalar je posebno bogat ovim esencijalnim mineralom. Jedna porcija bakalara sadrži otprilike 158 mcg joda, što zadovoljava RDI za većinu odraslih. Iako rakovi sadrže manje joda od drugih morskih plodova i dalje pružaju 26–50 mcg u porciji od 100 grama.
Pexels
 

Pošto je tunjevina masnija riba od drugih vrsta, sadrži manje joda, 17 mcg po porciji.

Klasična kuhinjska so je dostupna sa i bez joda, a mnoge popularne soli, poput morske soli i ružičaste himalajske soli ne sadrže jod.

Dodavanje soli u hranu može povećati rizik od drugih zdravstvenih problema kao što su visok krvni pritisak i bolesti srca, tako da se preporučuje oprez prilikom korištenja. Ako odlučite da dodate so, uverite se da je označena kao „jodirana“.
Pixabay
 

Jod je veoma važan za zdravlje jer:

  • prirodni je antibiotik i antivirotik
  • pomaže u prevenciji mnogih bolesti
  • osigurava pravilan rad štitne žlezde i imunskog sistema
  • poboljšava mentalnu bistrinu i smiruje nervni sistem

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da odrastao čovek, kako bi izmirio dnevne potrebe za jodom, treba da unosi oko 150 mcg joda, ali se preventivno dejstvo postiže tek unošenjem većih količna.
Opasnosti od toga da ćete uneti previše joda nema jer ne treba zaboraviti da ljudi u Japanu konzumiraju dnevno 12 mg joda, što je desetostruko više od preporuke SZO.

Profimedia
 

Lepota i zdravlje dolaze iznutra, veoma je važno šta unosite u svoj organizam hranom i vodom.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike