Jod je svemoćni mineral i veoma je važno da ga unosite kroz hranu: Evo šta treba da jedete
A neke namirnice su izvanredan izvor ovog elemnta
Pre mnogo godina jod je korišćen u lečenju mnogih bolesti, ali s razvojem farmaceutske industrije i s pojavom skupih lekova ta jeftina i delotvorna terapija potisnuta je u zaborav.
Dr Geri Voren ističe da je ključno povećati unos joda koji je odgovoran za funkcionisanje našeg organizma u celosti. Pošto ga organizam ne proizvodi, jod moramo svakodnevno da unosimo.
Najbolji izvori joda su alge, morska riba, morski plodovi i jodirana so.
Alge su pune prirodnog joda i sadrže oko 232 mcg po porciji.
Pročitajte još:
Pošto je tunjevina masnija riba od drugih vrsta, sadrži manje joda, 17 mcg po porciji.
Klasična kuhinjska so je dostupna sa i bez joda, a mnoge popularne soli, poput morske soli i ružičaste himalajske soli ne sadrže jod.
Jod je veoma važan za zdravlje jer:
- prirodni je antibiotik i antivirotik
- pomaže u prevenciji mnogih bolesti
- osigurava pravilan rad štitne žlezde i imunskog sistema
- poboljšava mentalnu bistrinu i smiruje nervni sistem
Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da odrastao čovek, kako bi izmirio dnevne potrebe za jodom, treba da unosi oko 150 mcg joda, ali se preventivno dejstvo postiže tek unošenjem većih količna.
Opasnosti od toga da ćete uneti previše joda nema jer ne treba zaboraviti da ljudi u Japanu konzumiraju dnevno 12 mg joda, što je desetostruko više od preporuke SZO.
Lepota i zdravlje dolaze iznutra, veoma je važno šta unosite u svoj organizam hranom i vodom.
Bonus video:
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari