Znate li šta sve može da se dogodi vašem telu ako tokom dana previše sedite?

21.08.2022

04:48

0

Autor: D. R.

Kada neko sedi i neaktivan je duži vremenski period, rizikuje da oslabi svoje kosti i ugrozi njihovu gustinu

Znate li šta sve može da se dogodi vašem telu ako tokom dana previše sedite?
Ilustracija - Copyright Unsplash

Ponekad, sve što želimo je da imamo opušten dan i da ne moramo da pomerimo ni jedan mišić.

Međutim, ako se to pretvorilo u vaš načina života, morate da znate da to može dovesti do ozbiljnih problema kao što su bolesti srca i dijabetes.

U stvari, previše sedenja ili ležanja je rizičnije nego što se na prvi pogled čini. Zato vas pozivamo da prošetate, čak i između vaše dnevne sobe i kuhinje, i da pročitate o tome kako neaktivnost može pogoršati vaše zdravlje.

Ovo su malo poznati rizici neaktivnog načina života, za koje se nadamo da će vas i osvestiti i pokrenuti:

1. Povećava se šansa za pojavu akni

Rezultat broj jedan kada ste neaktivni je povećanje telesne težine. A jedan od rezultata povećanja telesne težine je to što uzrokuje specifične probleme sa kožom. U početku, gojaznost utiče na barijere kože čineći kožu znatno suvom. Štaviše, osoba se više znoji, što dovodi do začepljenih pora i upaljenih akni.

Pexels
 

2. Mogu vam oslabiti kosti

Mišići i kosti su živa tkiva koja postaju jača kada vežbate. Kosti onih koji redovno vežbaju obično su jače i gušće od onih koji to ne rade. Dakle, kada neko sedi i neaktivan je duži vremenski period, rizikuje da oslabi svoje kosti i ugrozi njihovu gustinu.

3. Pogoršaće vam se postojeće stanje kože

Ako ste isprobali svaki tretman akni koji postoji, a problem je i dalje prisutan, vreme je da potražite koren problema. "Acne Mechanica" su uzrokovane trenjem i pritiskom na kožu. Do njihovog izbijanja dolazi kada je koža više puta izložena trenju ili pritisku, kao što je predugo sedenje u određenim položajima. Nije malo verovatno da se akne mogu pojaviti usled neaktivnog načina života u kome se veći deo dana provodite sedeći.

4. Tako izazivate celulit

Danas mnogo ljudi radi u kancelarijama i većinu vremena provodi sedeći, kucajući za svojim računarima. Ovakav neaktivan način života može izazvati zadržavanje vode. Neki naučnici veruju da produženo sedenje smanjuje protok krvi i dovodi do promena koje izazivaju celulit.

Profimedia
 

5. Dolazi do proširenih vena

Dok hodamo, mišići listova se skupljaju, savijaju i vrše pritisak na glavne krvne sudove u potkolenici - kao da svaki korak ima efekat pumpe, što pomaže u cirkulaciji od vena do srca. Dakle, dugo sedenje dovodi do slabe cirkulacije, što se manifestuje proširenim venama.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike