Ne izbegavajte emocije: Tuga daje dubinu. Sreća daje visinu

27.06.2022

18:50

0

Autor: Z. A.

Budi tužan bez otpora, bez sukoba, bez borbe

Ne izbegavajte emocije: Tuga daje dubinu. Sreća daje visinu
Osobine rođenih u martu - Copyright Pexels

Ošo ili Bhagvan Šre Radžniš, jedan od vodećih indijskih duhovnih vođa, tvrdio je kako nije dobro ignorisati tužne emocije, već je bitno upoznati ih na što dublji način da bismo ih shvatili.

– Kad ti se pojavi tuga, budi tužan do kraja. Ne pokušavaj pobeći od toga – dopusti to, sarađuj s njom. Pusti je da se otopi u tebi i ti se otopi u njoj, postani jedno s njom. Budi tužan bez otpora, bez sukoba, bez borbe – izjavio je Ošo, indijski duhovni vođa.

– Isto tako, kad ti se pojavi sreća u životu, prihvati je na isti način, snažno, i budi oduševljen, proživi je. Ali nemoj se za nju držati grčevito, ona neće tu ostati uvek i zauvek. Tako ćeš je propustiti. Uostalom, sreća će se vratiti – nadovezao se.

Ošo je tvrdio da tuga ličnosti daje dubinu, a sreća nam daje visinu. Tuga nam, govorio je duhovni vođa, daje korene, dok sreća daje grane.

Pexels
 

– Sreća je kao drvo koje ide u nebo, a tuga je kao korenje koje silazi u utrobu zemlje – isticao je duhovni vođa, piše Atma.hr.

I jedno i drugo je potrebno, a što se drvo više diže, istovremeno ide dublje. Što je drvo veće, time će veće biti i korenje. To znači ravnotežu, odnosno ujednačene proporcije naše ličnosti. Jedno bez drugog ne postoji – i sreća i tuga su potrebne kako bismo rasli, to je prirodan proces.

Bhagvan Šri Radžniš, zvan Ošo ili Aharja Radžniš živio je od 1931. do 1990. godine. Bio je uticajni indijski duhovni vođa koji je propovedao istočnjački misticizam i seksualne slobode.

Kao mladi intelektualac, Radžniš je učio od učitelja raznih verskih tradicija aktivnih u Indiji. Studirao je filozofiju na Univerzitetu u Jabalpuru i stekao diplomu 1955. godine. Tamo je počeo da predaje 1957, nakon što je magistrirao na Univerzitetu Saugar.

Pexels
 

U dobi od 21 godine doživio je intenzivno duhovno buđenje, koje je u njemu nadahnulo uverenje da je individualno religiozno iskustvo središnja činjenica duhovnog života i da se takva iskustva ne mogu organizovati ni u jedan jedini sistem verovanja.

Ostavku na univerzitetsku dužnost Radžniš je dao 1966. godine i postao guru (duhovni vodič) i učitelj meditacije. Početkom sedamdesetih inicirao je ljude u red sannyasija, koji su se tradicionalno odricali sveta i praktikovali asketizam. Učio je svoje učenike da u potpunosti žive u svetu, a da nisu vezani za njega.

Bonus video:


 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike