Obavezno doručkujte, jer će, ukoliko budete bili ljuti, za to biti odgovorna glad

21.06.2022

04:29

0

Autor: Z.A.S.

Mozak, kada smo glavni, "očekuje nagradu", međutim, kako je ne dobija, postajemo razdražljivi

Obavezno doručkujte, jer će, ukoliko budete bili ljuti, za to biti odgovorna glad
Gladna žena 1 - Copyright Profimedia

Sigurno ste primetili da su mnogi oko vas svadljivi u trenucima kada osećaju glad. Možda i vi imate običaj da, dok ste gladni, "ujedate". Postoji razlog zašto je to tako.

Centar koji je u mozgu zadužen za nagrade, aktivira se kada jedemo i oslobađa supstance poznate kao opioidi, a nakon toga i dopamin, koji je jedan od takozvanih "hormona sreće". Mozak, kada smo glavni, "očekuje nagradu", međutim, kako je ne dobija, postajemo razdražljivi.

Profimedia
 

Iscrpljujete telo

Želudac šalje signal mozgu - Kada počnete da osećate glad, oslobađa se hormon grelin (hormon glavi), koji se aktivira u običajeno vreme u koje jedete i programiran je tako da mozgu pošalje signal da mu je potrebna energija koju crpi iz hrane. Signal dopre do mozga, a ukoliko hranu ne uzmete, na taj način iscrpljujete telo i "lažete" mozak.

Nivo dopamina se smanjuje - Centar za nagrađivanje u mozgu kontroliše hormon grelin koji generalno ima jak uticaj na ovaj centar. Ako svom telu ne obezbedite potreban obrok, grelin će uticati na smanjenje nivoa dopamina.

Profimedia
 

Manja kontrola

Manjak dopamina utiče na smanjenu kontrole emocija - Dopamin je neurotransmiter koji igra značajnu ulogu kod mentalnih funkcija i koncentracije. I male promene u nivou dopamina u telu, mogu da prouzrokuju velike promene u raspoloženju, a samim tim ćete imati mnogo manje kontrole nad emocijama koje osećate.

Profimedia
 

Isti gen kontroliše ljutnju i glad

Kada grelin stigne do mozga, oslobađa se drugi hormon - neuropeptid Y, koji stimuliše apetit. Zanimljivo je da upravo taj hormon kontroliše i emocije poput besa i agresije. Takođe, ako nivo šećera u krvi opadne više nego uobičajeno, mozak to shvata kao opasnu situaciju i daće komandu nekim organima koji imaju zadatak da proizvedu hormon koji će podići nivo glukoze, a ujedno oslobađa se i hormon gladi.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike