Nos nam postaje veći, a trepavice se skraćuju: Šta nam se tokom života povećava, a šta smanjuje?

30.03.2022

04:39

0

Ljudsko telo prolazi kroz brojne promene kako postaje sve starije

Nos nam postaje veći, a trepavice se skraćuju: Šta nam se tokom života povećava, a šta smanjuje?
pexels-johannes-plenio-1576848 - Copyright Pexels

Većina promena kroz koje telo prolazi, vremenom se manifestuje tako što delovi tela postaju ili duži ili kraći.

Kako godine prolaze i naše telo se menja u korak sa vremenom.

Mi možda slabo primećujemo promene jer se gledamo u ogledalo svaki dan, ali ovo su delovi tela koje vam se sigurno tokom života menjaju, odnosno povećavaju ili smanjuju!

Od zuba vremena niko nije uspeo da pobegne, nažalost. Da li primećujete kod sebe neke od ovih promena? 

Trepavice se skraćuju

Dlačice na trepavicama s godinama postaju sve kraće. Često su razlog za to spušteni kapci, različite alergije, nedovoljna nega ili poremećena funkcija štitne žlezde. Vremenom se trepavice stanjuju i postaju kraće.

Malje u nosu i ušima mogu da porastu do 3 centimetra

Dok rast kose usporava i za do trećinu ranije potrebnog vremena – verovatno usled manje efikasne cirkulacije, dlake na nekim drugim delovima tela postaju sve duže sa godinama.

Delovi tela na kojima dlake izgleda da vremenom postižu veću dužinu jesu unutrašnjost ušiju, obrve i nozdrve – u nekim slučajevima, dlake na ovim delovima mogu da narastu i do dva-tri centimetra.

Jan Salis, triholog, kaže: „Mi stvarno ne znamo zašto dlake u nosu i ušima izgleda da rastu brže i postaju duže u starosti. Sa zdravstvenog stanovišta, nema velike koristi od dlakavih ušiju i nosa.“

Nos postaje veći 

Vizuelno - vremenom koža oko nosa pada i nos dolazi više do izražaja. Ali i tehnički, tkivo i hrskavica nosa se menjaju te dolazi do blagog povećanja. Posle pedeset godina kreću ove promene, a i vrh nosa kreće da se savija na dole. 

Unsplash
 

Jedno švedsko istraživanje pokazalo je da je nos žena u 40-im godinama života u proseku dugačak oko pet centimetara, a da on može da se produži do 5,5 cm kod žena koje napune 90.

Ušna resa postaje duža

Imate li nekoliko pari masivnih minđuša? Možda bi trebalo da razmislite o njihovom nošenju. Nakon tridestih godina života, ušne resice postaju duže za, u proseku, 0,22 mm godišnje.

Santdip Paun, londonski plastični hirurg, kaže: „Nije sasvim jasno da li rese zaista rastu ili se samo razvlače kako koža gubi elastičnost i zatim je gravitacija vuče naniže“.

Bokovi se sužavaju

Žene, a naročito one koje imaju vrlo ženstvenu liniju tela, zaključile su da im se s godinama struk raširi, a bokovi suze. Ili barem tako vizuelno deluje, jer ako nam naraste struk, bokovi automatski izgledaju uže.

Stopala se povećaju 

Ligamenti i tetive u stopalima postaju s godinama nestabilniji, pa se stopalo izdužuje i širi. Dakle, može se dogoditi da ođednom primetimo kako nam trebaju cipele za broj ili čak i dva broja veće.

Unsplash
 

Otisak prstiju se menja

Naučnici sa kalifornijskog univerziteta a su istraživali otiske prstiju kod 15.000 ljudi i otkrili da se oni takođe mogu promeniti s godinama, verovali ili ne.

Zaista se smanjujemo kako starimo

U proseku, do 70. godine života, žene se smanje za oko pet centimetara, a muškarci za oko tri. Razlog tome je skupljanje kičme.

U detinjstvu, kosti rastu i obnavljaju se veoma brzo. Nakon sredine tridesetih godina života, kao deo prirodnog procesa starenja, kosti prestaju da se obnavaljaju istom brzinom i počinju da gube gustinu.

Gravitacija takođe dovodi do toga da 23 međupršljenska diska koji su kao žele, a koji deluju kao kičmini amortizeri udara, gube tečnost i tanje se, što dovodi do približavanja kostiju.

Oči se jedine ne menjaju od rođenja do smrti

Oči, odnosno njihov obim i veličina kakvi su na rođenju, takvi su i na kraju života.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike