Osam namirnica koje su prirodni razređivači krvi

29.01.2022

05:48

0

Ove namirnice predstavljaju prirodne antikoagulanse, odnosno pomažu razređivanju krvi

Osam namirnica koje su prirodni razređivači krvi
bream-g2b27de33e_1920 - Copyright Pixabay

Povećan broj crvenih krvnih zrnaca (eritrocita) u ukupnoj zapremini krvi može da dovede do začepljenja krvnih sudova i krvarenja.

U tim slučajevima lekari najčešće prepisuju lekove za razređivanja krvi. Najčešće onima koji imaju visok krvni pritisak, rizik od razvoja moždanog udara i raznih srčanih oboljenja, kao i probleme sa plućima, ali i posledica odloženog koronavirusa.

Ovo tegobe možete da ublažite hranom.

Kardiovaskularne bolesti su i dalje na prvom mestu po broju umrlih, pa je vredno razmisliti o njihovoj prevenciji, čak i ako ste sada potpuno zdravi i mladi.

Koje su to namirnice koje treba dodati u ishranu kako biste na prirodan način razredili krv i izbegli krvne ugruške?

U svakom slučaju, budite oprezni i sa ovom hranom, jer ni previše razređena krv nije idealno zdravstveno stanje, te je svakako najbolje da se posavetujete sa lekarom.

1. Voda

Prvo i najvažnije je piti više vode, zgušnjavanje krvotoka je vrlo često povezano upravo sa dehidracijom organizma. Pokušajte da pijete 2-2,5 litara čiste vode dnevno.

Profimedia
 

Ako pijete puno kafe ili čaja, povećajte količinu vode, pića sa kofeinom doprinose stvaranju nedostatka tečnosti u organizmu.

2. Ananas

Ova voćka pored brojnih antibakterijskih svojstava sadrži i enzim bromelain koji pomaže u razređivanju krvi, a najbolje rezultate daju u kombinaciji sa đumbirom i kurkumom.

3. Đumbir

Jedan od najefikasnijih u održavanju kardiovaskularnog zdravlja je đumbir. Njegov koren sadrži gingerol i polinezasićene masne kiseline u velikim količinama.

Đumbir ne samo da pomaže u čišćenju krvnih sudova i razređivanju krvi, već ima i kompleksan jačajući efekat na celo telo.

4. Paradajz

Paradajz je bogat vitaminom C, salicilatima i moćnim prirodnim antioksidansom likopenom.

Pixabay
 

Sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka, razređuju krv i sprečavaju nakupljanje lošeg holesterola u krvnim sudovima.

5. Spanać

Spanać kao i brokoli sadrže velike količine vitamina E koji prirodno razređuje krv. Naime, vitamin E proizvodi potpuno suprotan efekat od onog koji ima vitamin K.

6. Borovnica

Ova bobica je prava superhrana. Borovnice su skoro na vrhu liste ORAC (Međunarodna klasifikacija za antioksidativnu vrednost hrane).

Antioksidansi jačaju telo i štite ćelije od oštećenja slobodnih radikala. A vitamini A, C i biljna jedinjenja sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka i razređuju krv.

Pixabay
 

7. Luk

I beli i crni luk predstavljaju prirodne antikoagulante. Jedna naučna studija došla je do zaključka da bi ove dve vrste luka trebalo konzumirati sirove, u manjim količinama ali često, jer se time postiže antitrombocitni efekat.

8. Masne ribe

Masna riba je skladište korisnih supstanci za zdravlje srca i celog tela. Redovno konzumiranje ribe sprečava bolesti kardiovaskularnog sistema, razređuje krv, jača imuni sistem i usporava proces starenja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Prva

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike