Ispod maske i kralj je mogao da bude prosjak

12.12.2021

18:00

0

Diktatori nisu voleli maskenbale, jer im je pomisao na skrivanje identiteta delovala preteće

Ispod maske i kralj je mogao da bude prosjak
profimedia-0305846134 - Copyright Profimedia

Sve je počelo iz želje za slobodom. Potreba ljudi za maskiranjem datira još od davnina. Može se pronaći u svim kulturama sveta, od Kelta i starih Rimljana, pa sve do današnjih naroda. I, dok su stari narodi verovali u religijske aspekte nošenja maski, današnji svet u ovom običaju vidi priliku za dobru zabavu i provod.

Balovi pod maskama su nastali u Evropi, u 15. veku. Prvo su ih organizovali članovi kraljevskih porodica i plemstvo i bili su isključivo namenjeni gostima iz viših klasnih krugova.

Profimedia
 

Na ovakvim balovima devojke su mogle da razgovaraju sa momcima bez straha da će ih optužiti za nemoral, kralj je, isto kao i prosjak, mogao da bude plesna zvezda večeri, a dvorska luda je mogla, baš kao i bilo koji plemić, da se upusti u razgovor i šarmira dvorske dame bez nipodaštavanja zbog njegovog položaja.

Sve njih štitile su maske krijući prave identitete pa bi već sledećeg dana svi mogli da se vrate svojim životima i vode ih po ustaljenim društvenim normama.

Profimedia
 

Diktatori nisu voleli maskenbale, jer im je pomisao na skrivanje identiteta delovalo preteće. Godine 1797. Napoleon je zabranio festival u Veneciji, a isto je uradio i Musolini 30-tih godina prošlog veka.

Nije mnogo prošlo, a maskenbali su se sa dvorova preselili na ulice i postali javni događaji. Iako se s vremena na vreme održavao još od 10. veka, venecijanski festival pod maskama je u doba renesanse postao ustaljeni običaj.

Profimedia
 

Za vreme karnevala organizovani su maskenbali, velike gozbe, a na gradskim trgovima izvodile su se predstave, cirkuske akrobacije i pantomima. I ponovo, moralna norme su bile stopirane, a pod maskama su svi bili isti.

U 17. veku maskenbali su bili popularni širom Evrope. Vrhunac su dostigli u 18. veku, a iz Engleske su ih kolonisti preneli u Ameriku.

Amerikancima se običaj očigledno mnogo dopao. Upravo su oni komercijalizovali maskenbale i pretvorili ih u zabave kakve danas poznajemo.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike