Soba zagrljaja stvorena u cilju suzbijanja pandemije usamljenosti

08.01.2021

10:30 >> 17:16

0

Funkcioniše uz sve bezbednosne mere

Soba zagrljaja stvorena u cilju suzbijanja pandemije usamljenosti
Copyright Profimedia

Pandemija koronavirusa dovela je do pandemije usamljenosti, ocena je stručnjaka.

Jedna od najvažnijih preporučenih bezbednosnih mera poslednjih bezmalo godinu dana ima i svoje posledice. Socijalna ili fizička dostanca na koju smo se hteli, ne hteli morali navići, učinila nas je usamljenima i ranjivijima nego ikada pre.

Naučnici širom sveta procenjuju kolika je opasnost od usamljenosti u doba pandemije i od njenih posledica i pozivaju sve one koji su primorani da ostanu kod kuće da pronađu nekoga s kim će razgovarati o svojim brigama i strahovima i da održavaju bar onlajn veze.

Kako bi im ublažili osećaj usamljenosti, štićenicima domova za stare u Italiji omogućeni su zagrlaji sa svojim najbližima, ali na krajnje neobičan način, kroz plastične paravane na naduvavanje u „sobi zagrljaja“ i to bez ikakvog rizika od zaraze.

Noseći rukavice i maske, članovi porodice mogli su prisloniti ruke i lica uz svoje voljene, posle mnogo vremena koje su proveli razdvojeni.

Starije italijansko stanovništvo među prvima je na svetu osetilo pune strahote koronavirusa prošlog februara i marta, a ta zemlja ima najveći broj umrlih u Evropi tokom pandemije.

Profimedia

Uprava staračkog doma postavila je posebnu zaštitnu zavesu, napravljenu od meke prozirne plastike, čineći  zagrljaj mogućim i bezbednim tokom izuzetno teškog i usamljenog vremena, posebno za najstarije Italijane.

Kako su izjavili za tamošnje medije, fizički kontakt sa članovima porodice pomaže štićenicima doma da budu u većoj mentalnoj i emocionalnoj snazi, što im zauzvrat pomaže da se bolje nose sa situacijom.

Rođaci se primaju u izolovanu sobu nakon što prođu stroge zdravstvene i sigurnosne protokole, pre nego što im se dozvoli da stupe u fizički kontakt kroz prozirnu zavesu i razgovaraju licem u lice sa svojim voljenima.

– Napokon sam ponovo uspela da zagrlim svoju ćerku, rekla je kroz suze jedna starija gospođa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike