Emocije kao putokaz: Ne dozvolite da vam život bude crno-beli film!

11.01.2021

18:52 >> 19:01

0

Psihoterapeut Marija Milenković za 24sedam: Prvo proverite da li ste srećni, pre nego sto krenete u potragu za njom, jer ona je često tu oko nas, a mi je nit

Emocije kao putokaz: Ne dozvolite da vam život bude crno-beli film!
Copyright Profimedia

Emocije igraju presudnu ulogu u našem životu. One su suštinski deo nas, ali ponekad mogu biti neuredne, komplikovane i za mnoge zbunjujuće. Znanje o tome kako ih prepoznati i govoriti o njima, ključni je deo razvoja emocionalnog zdravlja.

Na pitanje zašto su nam emocije potrebne, odgovor smo potražili od psihoterapeuta Marije Milenković.

– Emocije su nam potrebne da bismo obojili život. Bez njih, život bi bio kao crno-beli film. Život bez emocija ne postoji, one nas vode kroz posao, kroz život, kroz prijateljstva, kroz ljubavi, vode nas da učinimo neverovatne stvari u životu, ali nas emocije, poput stida i neprihvatanja, veoma često i sputavaju da budemo svoji.

Da bismo živeli život u skladu sa sobom, u svojoj koži, moramo spoznati sebe i svoje emocije.

– Emocije su te koje nas vode na pravi put. Ako sebe ne poznajemo dovoljno dobro, ne možemo dovoljno dobro ni birati za sebe. Tako da je upoznavanje sopstvenog bića imperativ za uspešan život. Suština priče je da kreiramo cilj putem onoga što osećamo, jer nas osećaj uvek vodi na pravu stranu. Primera radi, ako se osećate dobro u nekom poslu, to znači da ga dobro radite i onda znate da ste izabrali pravi put. Isto je i u odnosima sa ljudima. Ako se uz neku osobu dobro osećate, definitivno ste napravili neki dobar spoj emocija.

Profimedia

Pročitajte još:

Psihoterapija je najbolji put ka upoznavanju svog unutrašnjeg, za mnoge je to put u nepoznato.

– Vrlo često smo iznenađeni nekim svojim rekacijama, i upravo to je dokaz da sebe dobro ne poznajemo. Tu nam psihoterapija pomaže, da se opismenimo emocionalno, da shvatimo i osetimo emocije na pravi način. Osvešćivanje prisustva emocija je od sustinške važnosti za razvitak ljudske ličnosti. Emocija daje boju našem životu, pokreće nas da živimo – kaže nam sagovornica.

Ne može se govoriti o emocijama a izostaviti tačka tuge i bola.

– Najbolji primer toga je ovaj trenutak koji živimo, okruženi virusom koji je zadesio celu planetu. I tu nam se, kao i u svakoj velikoj nesreći, dešava upravo ona izreka da je život nekome rat, a nekom brat. Dok se nekome događa neka prelepa stvar u životu koju nije očekivao, neko drugi proživljava velike gubitke.

Primeri iz prakse naše sagovornice to i pokazuju.

– Jednom mladom momku iz Beograda sa kojim sam radila desila se ljubav upravo u ovo nesrećno vreme, putem mreže, odnosno onlajn komunikacije. To je jedna predivna priča o ljubavi u drugačijim okolnostima. Upravo naša otvorenost ka drugim ljudima dovela je do divnog rezultata, tačnije njihovog zajedničkog života. Dakle, njegova slika ovog virusa je potpuno drugačija od slike jedne devojke koja je ostala bez oba roditelja. Nesreća koja joj se desila i sav bol koji je doživela daju joj jedan nov motiv. Iako tužna, ona je vrlo svesna toga da postoji i put iza tuge. A to je suštinski važno.

Profimedia

Psihoterapeut Marija Milenković nudi savet svima onima koji se preispituju i razmišljaju šta im je činiti na početku nove godine.

– Pravi je potez pozabaviti se sobom, odvojiti za sebe vreme, raditi na svom emocionalnom osvešćivanju. Svest o tome da emocije živimo sada i u ovom trenutku je jako važna. Bitno je da budemo svesni prilika koje su nam date. I da prvo proverimo da li smo srećni, pre nego sto krenemo u potragu za srećom, jer ona je često tu oko nas, a mi je niti vidimo, niti u njoj uživamo.

– Ne treba se pripremati za život koji sledi već za život koji je sada i ovde. Delite emocije, pružajte ih, ispoljavajte ih, izgovarajte ih naglas, jer moramo živeti svaki trenutak, ne prošlost, ne budućnost, živite život sada!

Privatna arhiva                                                        Psihoterapeut Marija Milenković

Pokazujte ljubav, pričajte o ljubavi, živite emocije, plačite i budite tužni kada to osetite, jer je to potrebno, kao što je potrebno da se istinski radujete kada ste srećni – zaključuje psihoterapeut Marija Milenković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike