Veštine Norland dadilja: Za kraljevsku brigu o deci

26.01.2021

10:30 >> 10:44

0

Najprestižnija adresa za devojke koje planiraju da grade karijeru guvernante

Veštine Norland dadilja: Za kraljevsku brigu o deci
Copyright Profimedia

Kada pogledate Norland dadilju, pomislite na Meri Popins. I to je upravo ono što one žele od vas.

Norland koledž poznat je kao najprestižnija škola za obuku dadilja, iz koga izlaze ne bilo kakve, već najbolje od najboljih guvernanti.

Da bismo saznali nešto više o dadiljama Norlanda i šta ih čini tako posebnim, ušli smo malo dublje u njihov svet.

Profimedia

Norland koledž se nalazi u Batu, gradu na istoku Engleske, a osnovala ga je Emili Vard u oktobru 1892. godine, jer u to vreme nije postojala zvanična obuka za brigu o deci. Umesto toga, od kućnog osoblja se očekivalo da čuva decu kao deo svojih dužnosti.

Čitava ideja ovog koledža zasnovana je na nastavniku nemačkog jezika, po imenu Fridrih Frobel, koji je bio začetnik ideje da se sa decom mora raditi od rođenja.

Profimedia

Na ovom prestižnom koledžu u Batu, studenti prate zahtevan program koji balansira između tradicije i savremenih tokova. Trogodišnji sistem obrazovanja obuhvata sve, od dečje psihologije i zdravlja, do filozofije i opšteg obrazovanja. Potom buduće dadilje provedu još jednu, četvrtu godinu na intenzivnom treningu za diplomu, koji ih priprema za praktične aspekte brige i razvoja dece u ranom uzrastu.

Na koledžu ih između ostalog uče da budu samopouzdane i izdržljive. Uniforma je i dalje snažan deo tradicije, a među mnogim osobinama, guvernante moraju biti i ljubazne, iskrene, kreativne, odgovorne, organizovane.

Njihovo celokupno obrazovanje ima za cilj da izvuče najbolje iz svakog deteta o kome brinu. Dadilja Norlanda dete uči elokvenciji, klasi, ekstremnim manirima i svemu što porodica sa visokim statusom i bogatstvom zahteva. Sposobne su da decu nauče dodatnim veštinama, kao što su skijanje, jedrenje, podučavanje više jezika. Jednostavno rečeno, ne postoji ništa sa čim se Norland dadilja ne može nositi.

Profimedia

Kako bi opstao, koledž je morao da ide u korak sa vremenom, tako su lutke na kojima su dadilje vežbale negu o deci, danas robotizovane. Takođe, danas polaznice moraju sticati nova znanja i veštine, neophodna u savremenom drušvu, poput korišćenja Interneta i društvenih mreža.

Ipak, najveća promena se desila krajem prošlog veka kada su se na prestižni koledž počeli primati i prvi mladići.

Profimedia

Toliko su tražene da po izlasku sa studija svaku dadilju s Norlanda očekuje desetak ponuda za posao. Mik Džeger i Bekamovi samo su neki od poznatih Britanaca koji su  brigu o deci prepustili dadilji s Norlanda. Princ Džordž i princeza Šarlot takođe imaju svoju dadilju s Norlanda.

Kako čuvanje kraljevske dece iziskuje posebna pravila, ali i kvalifikacije samih dadilja, ne čudi što i o deci prinčevskog para Kejt i Vilijam brine upravo jedna Norland dadilja.

Pročitajte još:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike