Na Dan zaljubljenih u Japanu žene muškarcima poklanjaju čokoladu - zbog greške u prevodu

13.02.2021

15:00 >> 22:10

0

Osmišljen je i novi praznik koji se obeležava 14.marta kada muškarci treba da se revanširaju ženama

Na Dan zaljubljenih u Japanu žene muškarcima poklanjaju čokoladu - zbog greške u prevodu
Copyright Pixabay

Neko će danas slaviti Dan zaljubljenih a u Srbiji ćemo slaviti i Svetog Trifuna, zaštitnika vina i vinara. Uglavnom na zapadu, odakle smo ga i mi uvezli, ovo je veoma popularan praznik i nije nikakva tajna da je potpuno komercijalizovan. Ali u nekim zemljama ima i svoje specifičnosti.

To je poseban praznik u Sloveniji. Pored Svetog Valentina, ovde se praznik zove i Zdravko. To je jedan od prolećnih svetaca koji donosi zdravlje i istovremeno je i čuvar pčelara i hodočasnika. Ovaj praznik slavi se kao dan kada započinju radovi u vinogradima i na poljima.

Pixabay

U Finskoj Dan zaljubljenih se zove „Ystävänpäivä“ što znači „Dan prijatelja“ i ne odnosi se na zaljubljene nego na prijatelje. Slično je i u zemljama Latinske Amerike, Meksiku, Dominikanskoj Republici, Kostariki, Ekvadoru, Portoriku, gde je običaj da se na ovaj dan ukazuje poštovanje prijateljima.

U Rumuniji slave i 14. ali i 24.februara kada se obeležava tradicionalni praznik „Dragobete“ – reč drag znači ljubljen.

Pixabay

A u Japanu muškarci dobijaju čokolade

U Japanu je običaj da 14.februara žene momcima, muževima, prijateljima i kolegama poklanjaju čokolade. A za to je kriva greška u prevodu. Kada je šezdesetih godina prošlog veka ovaj običaj stigao u zemlju izlazećeg sunca, konditorska kompanija „Morinaga“ je nesrećno prevela engleski slogan na japanski koji je dobio novo značenje – „Darivanje čokolade na Dan zaljubljenih – način na koji žene izražavaju ljubav prema muškarcima“. I od tada žene muškarcima poklanjaju čokolade.

Tokom osamdesetih godina Asocijacija japanskih konditorskih proizvođača sprovela je uspešnu kampanju 14.marta pod nazivom „Dan uzvraćanja“ gde se od muškaraca očekivalo da uzvrate uslugu dobijanja čokolada za Dan zaljubljenih. Praznik je dobio i ime, „Beli dan“, zbog boje čokolade ali i drugih predmeta kojima se uzvraća pažnja.

Pixabay

Muškarci moraju da uzvrate poklonom koji je dva do tri puta skuplji od onog koji su dobili za Dan zaljubljenih. Vraćanje poklona iste vrednosti smatra se lošom porukom – vezi je došao kraj. Nekada se samo poklanjala čokolada ali vremenom su počeli da stižu sve skuplji i skuplji pokloni.

U Južnoj Koreji postoje oba ova praznika, i Dan zaljubljenih i Beli dan, a 14.aprila, oni koji ništa nisu dobili 14.februara, idu u restoran i jedu crne knedle i obeležavaju „Crni dan“ i svoj usamljenički život.

Inače, svaki 14-ti dan u mesecu je u Koreji povezan sa ljubavlju pa se proslavljaju Dan sveća, Dan zaljubljenih, Beli dan, Crni dan, Dan ruža, Dan poljupca, Srebrni dan, Zeleni dan, Dan muzike, Dan vina, Dan filmova i Dan zagrljaja.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike