Durijan, voće koje je zabranjeno u javnom prevozu u jugoistočnoj Aziji
Iako ga bije loš glas zbog užasnog mirisa, ovo voće je veoma zdravo
Ako nikada niste putovali u jugoistočnu Aziju, onda niste mogli ni da se upoznate s durijanom, voćkom na zlom glasu zbog svog mirisa, koja je veoma popularna u ovom delu sveta i koju zovu „kraljem voća“. Međutim, kad jednom osetite miris ovog voće, to je iskustvo koje nećete nikada zaboraviti. Neki ga opisuju kao „mešavinu terpentina i luka, sa mirisom čarapa iz teretane“.
Ovo voće jedinstvenog izgleda i nezaboravnog mirisa prekriveno je nekom vrstom bodlji, pa su rukavice neophodne prilikom njegovog branja ili nošenja, jer te bodlje mogu veoma lako da probiju kožu. Ovalnog je oblika i obično teži između dva i sedam kilograma. Međutim, ono što odmah osetite kada ste u njegovoj blizini jeste njegov miris.
Zbog tog jakog mirisa, to voće je zabranjeno u svim vrstama javnog prevoza u Japanu, Hongkongu i Tajlandu. U Singapuru je zabranjeno i u taksiju, i postoje znakovi koji obaveštavaju da vozilo ne prevozi putnika koji nosi ili je jeo ovo „smrdljivo voće“. Ukoliko se prokrijumčari u hotelsku sobu, miris je prisutan nedeljama i nije ga moguće ukloniti, bez obzira na sve vrste čišćenja i luftiranja.
I pored toga, to je zvanično voće u ovoj zemlji, gde je napravljena i zgrada Esplanade, centra za scenske umetnosti, pored zaliva Marin, koja izgledom podseća na prepolovljeni durijan. Glavni grad Indonezije, Džakartu, zovu „veliki durijan“, jer je ova zemlja lider u proizvodnji ovog voća.
Uprkos užasnom mirisu, to je veoma zdravo voće, čak mnogo zdravije od mnogih drugih vrsta. Bogato je gvožđem, vitaminom C i kalijumom. Durijan poboljšava snagu mišića, izgled kože i snižava krvni pritisak. Pored toga, jedan mali durijan sadrži 23 grama dijetetskih vlakana, što zadovoljava sve dnevne potrebe. Ali sa njim ne treba ni preterivati jer može da izazove vrtoglavicu i otežano disanje. Naročito se ne preporučuje istovremeno konzumiranje durijana i alkohola.
Plod se značajno menja tokom vrlo kratkog vremenskog perioda. Kada se bere rano, gotovo se smatra povrćem, jer je meso tvrdo i gorko, a ne slatko. Ljudi obično vole da ga jedu kad prezri i kada su citrusni i slatki ukusi istaknutiji, iako taj jestivi deo liči na pavlaku.
Meso ploda se ponekad jede sirovo ili se kuva i koristi kod mnogih tradicionalnih jela, kao i za pravljenje bombona. Svoju upotrebu ima u tradicionalnoj azijskoj medicini, kao sredstvo protiv groznice i kao afrodizijak.
Pročitajte i ovo:
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari