Hrabrost ili ludost: Ruski planinari popeli se do vulkana i na još uvek usijanoj lavi ispekli kobasice

19.03.2021

15:00 >> 11:15

0

Na poluostrvu Kamčatka postoji oko 160 vulkana, od kojih je 29 još uvek aktivno

Hrabrost ili ludost: Ruski planinari popeli se do vulkana i na još uvek usijanoj lavi ispekli kobasice
Copyright Profimedia

Na poluostrvu Kamčatka, koje je udaljeno osam sati leta od Moskve, nalazi se oko 160 vulkana, od kojih je 29 još uvek aktivno. Najveći od njih je Ključevska Sopka, koji je pod zaštitom organizacije Unesko i koji svake godine eruptira, a lokalno stanovništvo ga smatra mestom na kome je svet stvoren.

Na Ključevsku Sopku prvi se popeo Danijel Gaus 1788. godine, zajedno sa još dvojicom članova tima čuvenog engleskog istraživača Džosepa Bilingsa. Do 1931. godine nije više zabeležen nijedan uspon, a nekoliko alpinista je ubila užarena lava dok su se spuštali s vrha vulkana. Slična opasnost i danas postoji, a mali je broj onih koji se usuđuju da se popnu do grotla.

Pre samo nekoliko dana Ključevska Sopka je izbacivala lavu, i to je izgledalo ovako:

Profimedia/Boris Smirnov/TASS

Ruski planinari su se pre tri dana popeli do vrha, dok se iz grotla još uvek vijorio dim, a na pojedinim mestima lava bila usijana.

Sa ivice kratera su pogledali direktno u vulkan, a onda ispržili kobasice na usijanoj lavi, jer je došlo vreme ručka. Pošto su na miru pojeli obrok, lagano su se spustili sa vrha.

Tokom poslednjih 10.000 godina, na Kamčatki se dogodilo najmanje 30 veoma velikih, takozvanih plinijskih erupcija, po čemu je ovo poluostrvo mesto s najvećom učestalošću velikih eksplozivnih erupcija na Zemlji.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike