Ruski milijarder ispunio dečački san i svoju staru školu pretvorio u raskošnu palatu

24.03.2021

13:30 >> 20:19

0

Autor: A.G.

Nalik Versaju i Luvru

Ruski milijarder ispunio dečački san i svoju staru školu pretvorio u raskošnu palatu
Copyright Profimedia

Da li ste tokom školovanja zamišljali kako bi bilo lepo da škola koju pohađate nije sterilna i hladna. Jedan ruski milijarder je kao dete maštao o tome. Mašta se vremenom pretvorila u viziju koju je nakon nekoliko decenija i milijardi više u „džepu“, sproveo u delo. Svoju staru školu u Jekaterinburgu obukao je u novo raskošno odelo.

Sa zlatnim lusterima koji vise na plafonu, pozlaćenim ukrasima koji prekrivaju zidove i luksuznim mermernim podovima, ova obrazovna ustanova više nije bila ni nalik školama sovjetske ere iz 1940-ih godina. Sve zahvaljujući velikodušnoj donaciji bivšeg učenika ove škole Andreja Simanovskog koji je danas uspešan biznismen i koji je odlučio da ispuni svoj dečiji san i svoju staru školu pretvori u raskošnu palatu.

Nakon što je nekoliko dizajnera i blogera iz Jekaterinburga kritikovalo projekat obnove zbog prevelike raskoši za školu i korišćenja previše kičastih ukrasa, gradonačelnik Aleksandar Visokinjski branio je viziju Simanovskog, rekavši da bar nešto čini za lokalnu zajednicu.

Andrej Simanovski se vodio mišlju da uz ovakvu školu učenicima neće biti potrebno da posećuju mesta poput Versaja ili Luvra i da će luksuzni enterijeri kod dece na prvi pogled stvoriti dobro raspoloženje.

Sa lusterima, mermernim podovima, zlatnim oblogama i plafonima ukrašenim anđelima, „zgrada škole sada više liči na palatu ili muzej nego na redovnu školu“, preneli su pojedini lokalni mediji. Preobražaj škole ima i svoje pristalice, ali i kritičare na društvenim mrežama. Neki kažu da je stil kičast i pompezan, drugi misle da će naučiti decu da cene lepotu.

Neki smatraju da je novac mogao biti bolje utrošen.

– Mogli su da obnove i opreme na desetine škola na normalan, uobičajen način sa ovim novcem, bio je jedan od komentara.

Direktorka škole Marina Poliakova zadovoljna je rezultatima.

– Lepota kod ljudi izaziva najplemenitije emocije, nekim od učenica kreule su suze na oči kada su videle enterijer.

Ova škola nije prva obrazovna ustanova koja je imala koristi od velikodušnosti Simanovskog. Ranije je poklonio Uralskom državnom ekonomskom univerzitetu toalet od mermera i zlata.

Pročitajte još:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike