Najduža klupa nalazi se u Švajcarskoj: Dugačkih klupa ima i u Italiji, Velikoj Britaniji, Japanu

28.04.2021

14:30 >> 13:54

0

Posebno se lepotom odlikuje klupa u Barseloni čiji su mozaici delo čuvenog Gaudija

Najduža klupa nalazi se u Švajcarskoj: Dugačkih klupa ima i u Italiji, Velikoj Britaniji, Japanu
Copyright Printscreen

Titula „najduža klupa na svetu“ je veoma tražena jer mnoge zemlje tvrde da imaju najdužu i svi su ponosni na njih.

Zvanično najduža klupa, prema podacima Ginisove knjige rekorda, sagrađena je u Švajcarskoj, u Kronbergu. Rekord je zvanično registrovan 18. avgusta 2012. godine. Klupa, koja sadrži pločice sa imenima ljudi koji su se prijavili preko Fejsbuka, dugačka je 1.013,32 metara. Prema procenama, na klupi može istovremeno da sedi 3.000 ljudi.

Printscreen

Japan može da se pohvali sa klupom koja je dugo držala Ginisov rekord. Izgrađena je 1987. godine na obali u mestu Šiga, u prefekturi Išikava. Dugačka je 460, 9 metara i na njoj može da sedi 1350 ljudi.

Printscreen

Britanski primorski grad Litlhemptom ima svoju najdužu klupu što je rezultat projekta koji su pokrenule majka i ćerka Sofi i Džejn Vud. Klupa je neobičnog izgleda, dizajnirao ju je Tomas Hetervik. Zvanično je dugačka 324 metra i na njoj može da sedi 300 ljudi. Kao deo finansiranja projekta, pojedinci su mogli da „kupe“ letvice na klupi, sa ugraviranom posebnom porukom.

Profimedia

U parku Portelo u Milanu se nalazi klupa koja je dugačka 208 metara i napravljena je od 1800 drvenih letvica, 25.000 šrafova i 500 gvozdenih nogu.

Printscreen

I park Guel u Barseloni može da se pohvali sa dugačkom i lepom klupom. Dugačka je 110 metara i za nju kažu da je najduža talasasta klupa na svetu. Ono što posebno privlači pažnju je ergonomski oblik dizajniran tako da se udobno možete zavaliti. Uživaćete i ako budete stajali i posmatrali mozaike koje je na klupama uradio čuveni Gaudi.

Profimedia

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike