Sujeverje: Italijani veruju da mačka koja kija donosi sreću i novac

05.07.2021

12:30 >> 13:05

0

Na mačja leđa stavljeno je mnogo nesreća koje one navodno donose. Ali nekada i one znaju da donesu sreću, a u Nemačkoj i mladoženju

Sujeverje: Italijani veruju da mačka koja kija donosi sreću i novac
Copyright Pixabay

Sigurno ste videli bar jednom nekoga kako hoda unazad ili pljuje tri puta jer mu je crna mačka prešla put. Neki idu toliko daleko da to rade kad im mačka bilo koje boje prepreči putanju.

Naravno, crne mačke prati zao glas, osim u Engleskoj, gde se veruje da one donose sreću. U starom Egiptu se verovalo da su crne mačke povezane s boginjom Bastet i da će onima koji ih gaje obezbediti njenu naklonost. Egipćani su verovali da ih mačke mogu zaštititi od svakog zla.

Pixabay

Međutim, srednji vek je bio veoma surov prema crnim mačkama jer se smatralo da su pratioci veštica i nečastivih sila. Širom sveta postoje najrazličitija verovanja i uglavnom im nisu blagonaklona.

Mačke na brodovima su uglavnom dobrodošle jer love miševe. Ali u nekim zemljama sveta veruje se da ako se crna mačka popne na brod, a potom siđe s njega – taj brod će potonuti na svom sledećem putovanju.

Pixabay

U nekim delovima Južne Evrope u narodnim predanjima postoji priča da ako mačka preskoči nečiji grob ili pređe preko njega, ta osoba će ustati iz mrtvih i postati vampir.

Za Holanđane su mačke tračare i alapače koje mračnim silama zla saopštavaju vaše skrivene tajne. Zbog toga se u ovoj zemlji pred mačkama ne vode važni ni intimni razgovori među prijateljima, poslovnim partnerima ili članovima porodice.

U pojedinim delovima Indonezije mačke se povezuju s vremenskim prilikama, pa će tako ljudi ako žele da prizovu kišu – politi mačku vodom. Tada se mačka naljuti i, kako bi im se osvetila, počne da priziva kišu.

U nekim delovima sveta se veruje da će da stigne mraz ako mačka sedi okrenuta leđima vatri.

U Rusiji u bebin krevetić stavljaju mačku kako bi oterali zle duhove.

Pixabay

Kada se mačka šapicama umiva i doteruju, to u Japanu i SAD znači da najavljuje goste. U Americi idu toliko daleko da veruju da će u kuću doći sveštenik ako mačka čisti brkove i predeo oko usta.

Italijani veruju da će imati sreće ako čuju mačku da kija, odnosno da će im stići novac. U toj zemlji postoji i verovanje da ako mlada na dan svog venčanja čuje mačku kako kija – to je siguran znak da će brak biti dug i srećan.

U Nemačkoj jedan ritual se sprovodi kako bi mlade žene našle muža. Devojke treba da sipaju malo hrane u svoju cipelu i daju mački da to pojede. Posle toga će se pred njima, navodno, pojaviti budući mladoženja.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike