Život na vrhu stene visoke 40 metara: U najizolovanijoj crkvi na svetu

12.07.2021

09:30 >> 09:55

0

Ceo prostor na vrhu zauzima samo 150 kvadratnih metara

Život na vrhu stene visoke 40 metara: U najizolovanijoj crkvi na svetu
Copyright Profimedia

U zapadnom delu Gruzije nalazi se Stub Kači, prirodni krečnjački monolit na čijem vrhu se nalazi crkva Svetog Maksima Ispovednika.

„Stub života“ kako ga mnogi nazivaju visok je oko 40 metara, a na njegovom vrhu nalaze se ostaci Crkve iz 9. ili 10. veka, kripta, vinski podrum i ostaci nekadašnjeg utvrđenja.

Pročitajte još:

Udaljen 200 km od glavnog grada Gruzije, Tbilisija, stub je za mnoge teško dostupan, jer stići do njega nije nimalo lak zadatak. Automobil ili autobus će vas približiti bliže, ali čak i tada ćete morati dobro da se oznojite na putu do vrha.

Profimedia

Ceo prostor na vrhu zauzima samo 150 kvadratnih metara, a s obzirom na to da ne postoji lift, do njega se može popeti samo uz pomoć ruku, nogu i nešto sreće.

Prvo zabeleženo penjanje dogodilo se 1944. godine, kada su planinari Aleksandar Japardze i Levan Gotua na vrhu pronašli telo prethodnog stanovnika. Pretpostavlja se da je u pitanju bilo mesto tihe kontemplacije i molitve, namenjeno pustinjacima koji su želeli da se odvoje od ostataka sveta.

Profimedia

Pročitajte još:

Verovali ili ne, na vrhu Stuba života svoj dom pronašao je monah koji živi potpuno povučeno. Maksim Kavtaradže je od crkve stvorio sebi dom 1993. godine.

Profimedia

Fotografu Amosu Chappeleu tokom neobičnog intervjua 2013. godine rekao je da je odluku da živi na Stubu doneo jer traži preko potrebnu promenu u svom ličnom životu. Nakon puštanja iz zatvora zbog krivičnih dela povezanih sa drogom, zaključio je da je izolovanje najbolji način da se ponovo poveže sa Bogom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike