"Mladenac, poslednji babin jarac": Kako su se nekad obeležavali Mladenci, jeo se dren, brao kukurek, a evo šta se radilo protiv zmija

21.03.2024

15:56

0

Autor: K. O.

Svaki kraj imao je neki svoj običaj, a neki su se zadržali i do danas

"Mladenac, poslednji babin jarac": Kako su se nekad obeležavali Mladenci, jeo se dren, brao kukurek, a evo šta se radilo protiv zmija
Neobični svadbeni običaji - Copyright Pixabay

Sutra su Mladenci, praznik kada Srpska pravoslavna crkva obeležava dan Svetih četrdeset mučenika Sevastijskih – rimskih vojnika koji su ubijeni 320. godine zbog odbijanja da gone hrišćane. 

Praznik je i dobio ime Mladenci po mladićima koji su ubijeni. Bračni parovi koji su se venčali u prethodnih 12 meseci 22. marta slave Mladence, a u nekim krajevima naše zemlje, Mladenci se čestitaju i bebama koje još nisu navršile godinu dana.

Inače, postoji mnogo običaja u našem narodu koji su vezani za ovaj dan. Najrasprostranjeniji je da se na ovaj dan mese mladenčići - i to njih 40 koji se premazuju medom i mlade domaćice ih nude deci i svima koji dođu u kuću pre podne.

Ali u prošlosti je bilo još mnogo običaja koji su se upražnjavali, a razlikuju se i u zavisnosti od kraja naše zemlje.

Tako se u nekim delovima na Mladence jeo cvet drena, kuća se kitila zelenilom i pravili su se venčići, kako bi se prizvalo zdravlje i dugovočnost mladih supružnika.

Pexels
 

Sela u južnoj Srbiji imala su običaj da na Mladence nevesta, bez muža, odlazi kod svojih roditelja jer se veruje da praznik ne treba da je zatekne u novoj kući.

Ljudi su na Mladence ostajali budni do jutarnjih časova. A kada Sunce izađe mladići i devojke išli su da beru vrbine grančice, najavljujući tako početak Vesninog dana.

Mladenac, babin poslednji jarac

U odnosu na vreme na Mladence, gledalo se i kakvo će vreme biti tokom čitavog proleća. Na Kosovu se kaže: „Mladenac, poslednji babin jarac“. Ako je lep dan, tada čobani prvi put puštaju jaganjce u polje.

U Popovcu počinje setva žita jer se zna da je prošlo vreme mrazeva i zime.

U selima oko Velike Plane običaj je i da se pali đubrište u dvorištu ili voćnjaku „protiv zmija“.

Profimedia
 

Vatra se pali i njom rasteruje svako zlo i u leskovačkom kraju. Tada se oko vatre okupe deca i mladići, preskačući je. Na ovaj dan devojčice odlaze na proplanke da beru kukurek.

Ovaj dan u južnoj Srbiji se zove i Dan Svetog Mladena. Tada neveste prvi put izlaze iz kuće na poselo ili odlaze u goste kod kumova i najbližih prijatelja i komšija.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike