Zamišljen je kao raj za kupce: Jedan od najvećih i najluksuznijih tržnih centara zvrji prazan

11.08.2021

14:00 >> 14:35

0

Iako je predviđen za 2.300 prodavnica, tek jedan odsto kapaciteta ima neku funkciju

Zamišljen je kao raj za kupce: Jedan od najvećih i najluksuznijih tržnih centara zvrji prazan
Copyright Profimedia/Saut Čajna Mol

“Saut Čajna mol” u kineskom gradu Donguenu zamišljen je kao luksuzni raj za kupovinu, ali od kada je otvoren, 2005. godine, uglavnom zvrji prazan. Tek jedan odsto njegovih kapaciteta je u funkciji.

Pročitajte i ovo:

Ovaj šoping-mol se smatra najvećim šoping-centrom na svetu. Tačnije, šoping-centrom s najvećom površinom raspoloživih lokala za iznajmljivanje – gotovo 660.000 kvadratnih metara prostora u koje može stati više od 2.300 prodavnica, prenosi punkufer.dnevnik.hr.

Arhitekte su osmislile “Saut Čajna Mol” kao mesto sa sedam međunarodnih zona, koje oponašaju Amsterdam, Pariz, Rim, Veneciju, Egipat, Karibe i Kaliforniju. Centar uključuje 25 metara visoku repliku Trijumfalne kapije, zvonik bazilike Sv. Marka iz Venecije, ali i dva kilometra dug kanal s gondolama. Očekivalo se da će svakog dana u centru biti 100.000 posetilaca.

Sada 99 odsto kapaciteta zvrji prazno, zakupljeni su samo prostori kod glavnog ulaza koje drže lanci brze hrane sa Zapada.

Mnogi veruju da je ovaj šoping-mol loše koncipiran projekat i da je izgrađen na pogrešnom mestu. Vlasnici su njime želeli da privuku bogatu klijentelu iz velikih gradova poput Guandžoa i Šenžena, ali smestili su ga u grad u središtu provincije Guandong, u kojem većinu od osam miliona stanovnika čine migranti s niskim primanjima.

Pročitajte i ovo:

Centar je 2015. godine renoviran i prepravljen. Od tada su počeli da se otvaraju butici i restorani sa pristupačnijim cenama proizvoda i usluga. Poseta je znatno porasla, ali je većina prodajnih prostora i dalje prazna. Najposećeniji sadržaj u centru je 3D bioskop.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike