Respiratori prilagođeni brzim tehnikama proizvodnje

16.09.2020

17:59 >> 22:08

0

Autor: 24sedam

Stručnjaci iz svih oblasti usmerili su svoja znanja ka stvaranju novih i još savršenijih respiratora

Respiratori prilagođeni brzim tehnikama proizvodnje
Copyright Foto: Profimedia (Ilustracija)

Početkom ove godine, kada je celi svet zadesila epidemija koronavirusa, u svetu je došlo do nestašice respiratora, pa su se sve zemlje snalazile onako kako su znale i umele. Nemačka je naručila 10.000 respiratora, a Italija je od jednog svog proizvođača zahtevala da učetvorostruči mesečnu proizvodnju. Britanska vlada je uputila zahtev svim proizvođačima da preusmere deo svoje proizvodnje na pravljenje respiratora. Osnovan je konzorcijum u koji su se uključili „Erbas“, „Meklaren“, „Mercedes“, „Ford“ i „Rols-Rojs“.

Foto: Profimedia

Milijarder Džejms Dajson, pronalazač robotskog usisivača, osmislio je novu vrstu respiratora „kovent“, koji radi na baterije.

Inženjeri iz NASA su napravili prototip respiratora koji je namenjen baš obolelima od virusa korona. Ovaj respirator je fleksibilniji i lakši za održavanje, pa se može efikasnije koristiti u terenskim bolnicama. Za razliku od klasičnih respiratora, koji se mogu upotrebljavati nekoliko godina, ovaj uređaj traje samo od tri do četiri meseca.

I srpski stručnjaci iz Instituta „Mihajlo Pupin” vrlo brzo po izbijanju epidemije su uspeli da naprave respirator. Ideja je potekla od inženjera elektrotehnike Ognjena Ristića. Dizajn uređaja, kako je saopšteno, prilagođen je brzim tehnologijama proizvodnje, kao što su 3D štampači, CNC mašine i laserski sekači, a najveći deo komponenti proizveden je u Srbiji.

Ubrzo je i tim stručnjaka Fakulteta inženjerskih nauka iz Kragujevca i Instituta za materijale i zavarivanje „Majnd grupe“ u Srbiji napravio tri prototipa novih respiratora. Inženjeri kažu da bi s većim brojem 3D štampača svakodnevno mogli da urade seriju jeftinih a efikasnih uređaja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike