Upoznajte kućnu pomoćnicu koja je pobedila milionera na sudu nakon što ju je lažno optužio za krađu (VIDEO)

19.10.2020

16:42 >> 09:45

0

Parti Lijani je bila kućna pomoćnica iz Indonezije koje je zarađivala 600 dolara mesečno radeći za veoma bogatu singapursku porodicu

Upoznajte kućnu pomoćnicu koja je pobedila milionera na sudu nakon što ju je lažno optužio za krađu (VIDEO)
Copyright Parti Liani, Foto: Printskrin Jutjub

Parti Lijani je konačno slobodna! Ona je bila kućna pomoćnica iz Indonezije koje je zarađivala 600 dolara mesečno radeći za veoma bogatu singapursku porodicu. On je bio njen poslodavac, titan singapurskog poslovnog establišmenta i predsednik nekih od najvećih firmi u zemlji.

– Drago mi je da sam napokon slobodna. Za ovo sam se borila četiri godine – rekla je novinarima, prenosi BBC.

Jednog dana imućna porodica optužila je kućnu pomoćnicu za krađu. Prijavili su je policiji i pokrenuli sudski postupak koji je pokrenuo veliko zanimanje javnosti zbog optužbi za ukradene luksuzne torbice, DVD uređaj i odeća.

Ali da krenemo od početka…Parti je počela da radi u kući Liev Mun Leonga 2007. godine. U kući je tada živelo više članova njegove porodice, uključujući i njegovog sina Karla.U martu 2016. Karl Liev i njegova porodica su se odselili. Iz sudskih dokumenata je vidljivo da je od gospođe Parti u više navrata zatraženo čišćenje nove kuće i kancelarije, što je zapravo kršenje tamošnjih zakona i propisa o radu, a na šta se i ona žalila. Nekoliko meseci kasnije, porodica Liev joj je rekla da je otpuštena zbog sumnje da krade od njih. Kada joj je Karl Liev rekao da više ne radi za njega, shvatila je zašto.

– Ljut si jer sam odbila da čistim tvoj toalet – rekla mu je.

Imala je samo dva sata da se spakuje, a bogata porodica je poslala njene stvari u Indoneziju. Otišla je kući istoga dana.Dok se pakovala, zapretila je da će singapurskim vlastima reći i za kršenje propisa o radu te da su od nje tražili i da čisti Karlovu kuću. Porodica Liev je odlučila da proveri sve njene spakovane kutije te su utvrdili da su u njima pronašli predmete koji pripadaju njima.

Nije ni znala da je prijavljena policiji

Prijavili su je policiji, a ona je za to saznala tek pet sedmica kasnije kad je u Singapur došla da potraži novi posao. Uhapšena je čim je sletela u Singapur i smeštena u skloništu za migrante.

Optužena je za krađu raznih predmeta: čak 115 komada odeće, luksuznih torbica, DVD uređaja i skupocenog sata. Vrednost ukradenih stvari je bila 34.000 dolara.

Tokom suđenja je tvrdila da su ti predmeti bili u njenom vlasništvu ili da ih nije ona stavila u svoje kutije.

 

Liev Mun Leong, Foto: Profimedia

Prošle godine je proglašena krivom i osuđena na dve godine i dva meseca zatvora. Na tu se presudu žalila, a slučaj se povlačio po sudu do septembra ove godine, kada ju je singapurski sud napokon oslobodio.

Sudija je zaključio da je porodica imala “neprimeren motiv” kad je podnela prijavu protiv nje, a bilo je problema i s načinom na koji su policija, pa čak i tužioci i druge sudije vodili taj slučaj, prenosi Jutarnji.hr.

Sudija je imao razloga verovati da je porodica podnela prijavu protiv kućne pomoćnice kako bi je sprečili da ona prijavi njih zbog nelegalnog traženja da čisti i drugu kuću u koju se preselio njihov sin.

Sudija je zaključio i da je nekoliko predmeta koje je Parti navodno ukrala, već bilo oštećeno ili pokvareno, te da ona nije imala razloga da ih, kao takve, ukrade. Na primer, DVD uređaj koji je porodica već spremila za bacanje jer više nije radio.

Tužioci su kasnije priznali da su znali da uređaj ne radi, ali da to nisu istakli kao dokaz tokom suđenja.

Sudija je takođe doveo u pitanje verodostojnost svedočenja Karla Lieva, koji ju je optužio za krađu ružičastog noža koji je on navodno kupio u Velikoj Britaniji i doneo u Singapur 2002. godine. Međutim, kasnije je priznao da zbog dizajna taj nož nije mogao biti proizveden u Britaniji pre 2002.

Tvrdio je i da je veliki deo odjeće koju je ona spakovala, zapravo njegova. Kad su ga na sudu upitali kako to da je ženska odeća njegova, rekao je da voli da se oblači u žensko, ali sud mu to nije poverovao.

Policija nije došla na lice mesta odmah, nego tek pet sedmica nakon prijave. Nisu ni ponudili prevodioca koji govori indonezijski, već su joj dali prevodioca koji govori malajski, a optužena taj jezik ne poznaje.

Mnogi u javnosti su ovaj slučaj percipirali kao primjer bogate elite koja maltretira siromašne i bespomoćne.

Iako je na kraju pravda ipak pobedila, ovaj je slučaj uzburkao javnost i njihovo poverenje u pravedan i nepristrasan sistem.

Gospođi Parti je na kraju dozvoljeno da ostane u Singapuru kako bi se borila za sebe u tom slučaju, a sve zahvaljujući pomoći nevladine organizacije i njenog advokata koji joj rad nije naplatio.

– Bila je to bitka Davida protiv Golijata, i David je na kraju pobedio – rekao je advokat.

Na kraju će se sada oslobođena Parti vratiti kući u Indoneziju, a svojim bivšim poslodavcima – oprašta.

– Želim im samo poručiti da ovakvo nešto ne urade i drugim radnicima – rekla je.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike