Navike koje su kod nas normalne u drugim zemljama su uvredljive

11.11.2022

15:14

0

Autor: 24sedam

Davanje bakšiša, držanje ruke u džupu samo su neke od velikih uvreda

Navike koje su kod nas normalne u drugim zemljama su uvredljive
IZLAZAK - Copyright Pixabay

Bakšiš - U Japanu i Južnoj Koreji bakšiš smatraju uvredom. Radnici duboko veruju da su dobro plaćeni za svoj posao i dobro ga rade. Njima ne treba novčani podsticaj.

Profimedia
 

Sedeti na zadnjem sedištu taksija - u Australiji, Novom Zelandu, i u nekim delovima Irske, Škotske i Holandije smatra se nepristojnim ako ne sednete na mesto suvozača. To je pitanje jednakosti.


Palac gore - Na bliskom Istoku, u Latinskoj Americi, Zapadnoj Africi, Rusiji i Grčkoj palac gore ima isto značenje kao i nama podignut srednji prst.

Pixabay
 

Smejanje otvorenih usta - u Japanu se ovakav smeh smatra nekulturnim, nešto slično kao kad neko jede otvorenih usta ili mljacka.


Akademskih 15 minuta kašnjenja - koji su za nas koliko-toliko prihvatljivi u nekim zemljama kao što je Nemačka, smatra se veoma bezobraznim, jer to znači da ne cenite tuđe vreme.


Jedna ruka u džepu - smatra se arogantnim potezom u Turskoj, kao i u Južnoj Koreji. Korišćenje leve ruke kada radite bilo šta - u Šri Lanki, Africi, Indiji i na bliskom Istoku nije se uvek koristio toalet-papir, već leva ruka. Za njih je kao šamar u lice kada vide da neko koristi levu ruku za rad.
Unsplash
 

Otvaranje poklona odmah - u Kini i Indiji cepanje ukrasnog papira pred darivaocem i otvaranje poklona pokazatelj je gramzivosti.

Pokazivanje tabana – u arapskim, muslimanskim, hindu i budističkim zemljama pokazivanje tabana smatra se nepoštovanjem drugog, jer se smatra da je to najprljaviji deo našeg tela pošto dodiruje zemlju.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike