Samo jedan pogrešan pokret očima pomoći će vam da uhvatite lažova

06.11.2022

12:04

0

Nedavno istraživanje otkrilo je da jednostavnim gledanjem u oči možemo pristupiti odgovarajućim informacijama o nekome

Samo jedan pogrešan pokret očima pomoći će vam da uhvatite lažova
kako otkriti lažova - Copyright Profimedia

Prema studiji Reading the Mind in the Eye Test koju su sproveli Simon Baron-Koen i saradnici sa Univerziteta Kembridž, ljudi imaju sposobnost da prepoznaju unutrašnja stanja posmatrajući oči druge osobe. Omogućava nam da „otkrijemo suptilne individualne razlike u društvenoj osetljivosti“. Smer očiju može nam pomoći da utvrdimo da li neko laže ili ne.

Evo nekoliko osnovnih prirodnih pokreta koje možete posmatrati i analizirati:

1. Gore levo (Vizuelna memorija)

Kada neko pogleda u gornji levi ugao, to znači da pristupa memoriji iz prošlosti. To znači da pokušava da se seti nečega pristupajući vizuelnoj memoriji.

2. Gore desno (Vizuelna konstrukcija)

Kada osoba gleda nagore prema desno, to znači da pokušava da izgradi ili stvori vizuelnu sliku u svom umu. Ovo označava da osoba u svom umu izmišlja vizuelne prikaze kako bi izgovorila laž. Ovo je dobar način da naučite da čitate oči.

Pixabay
Pinokio

3. Bočno levo (Zvučna memorija)

Gledati u ovom pravcu znači da osoba pokušava da se seti zvuka iz sećanja, kao što je prizivanje u um neke šale koju smo čuli. To može značiti da osoba nije iskrena i da namešta odgovore.

4. Bočno desno (zvučna konstrukcija)

Gledanje u ovom pravcu znači da osoba stvara poseban zvuk u svom umu. Ovaj pokret očiju može se primetiti kada neko iznosi lažne tvrdnje o razgovoru koji je vodio sa drugom osobom.

5. Dole levo (unutrašnji dijalog)

Kada imamo unutrašnju diskusiju ili debatu, obično gledamo u donji levi deo. Ovaj gest označava da je neko uključen u duboko razmišljanje, samoispitivanje ili sumnju.

Pixabay
Pinokio

6. Dole desno (osećaj)

Kada pokušavamo da se prisetimo određene emocije povezane sa prošlim iskustvom, skloni smo da pogledamo donji desni ugao. Označava da duboko kopamo po svojim emocijama da bismo ponovo osetili ista osećanja u svom umu.

7. Pravo napred

Kada nečije oči gledaju pravo napred, a zenice su im raširene ili izoštrene, to znači da je njihov um zauzet pristupom senzornim informacijama na najbrži mogući način.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: aura.ba

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike