Još pre 200 godina, u starom srpskom kalendaru zapisana je sudbina: Evo kakav život čeka rođene u oktobru

18.10.2022

12:32

0

Roždanik je knjiga koju je posedovalo svako domaćinstvo, a činila je skup narodnih verovanja o sudbini, prirodnim ciklusima i tumačenju pojava u svakodnevnom životu

Još pre 200 godina, u starom srpskom kalendaru zapisana je sudbina: Evo kakav život čeka rođene u oktobru
Nebo - Copyright Profimedia

Za razliku od horoskopa koji čovekovu sudbinu određuje prema zvezdama, naš narod je još pre 200 godina imao svoj način proricanja sudbine. Proricao je sudbinu prema mesecima rođenja neke osobe. To proricanje se naziva “Roždanik”, a to je u stvari horoskop, samo ispričan prostim narodnim jezikom.

Rođeni u oktobru

Sin koji se rodi pod nebeskim znakom Škorpije može lako da se oda bludnim stvarima ako od svojih roditelja ne bude pravilno vaspitan. Zle je i opake naravi, voli novac i sklon je lažima i prevarama. No pored svih ovih svojih nedostataka biće sklon ka dobrim delima, zbog čega će biti poštovan od velike gospode i starešina. Mnoga će dobra činiti, a malo primati.

Profimedia
 

Telesnog uzrasta biće srednjeg, imaće veliki korak i biće sasvim hladnokrvan, dostignuće poveći čin i biće ljubljen od mnogih, no on će sam biti sasvim odan ženskom polu. Putovaće po vodi, a raniće ga drvo i gvožđe.

Znak rođenja imaće na plećkama ili grudima. U novembru imaće veliku korist, a skoro svake zime biće bolešljiv. U aprilu ako se oženi, biće srećan u braku. U junu imaće veliku sreću. U septembru biće u nevolji, to jest povrediće ga nekakve lažne tužbe, no naposletku izaćiće sve na dobro.

Pixabay
 

Žensko rođeno ovoga meseca biće uzrasta visokog, očiju velikih, duge kose i telom lepa i nežna. U trećoj godini bolovaće, radiće sve na svoju volju, od vode će se uplašiti a od vatre propatiti. Pseto će je ujesti, za mladića udaće se i ostaviće ga.

Lako svojim ponašanjem zadobije poverenje i naklonost velike gospode. Imaće valjanu decu, a ona sama voleće svoje roditelje i biće sa njima pažljiva. Brzo će se naljutiti i ožalostiti a još brže odljutiti i razveseliti. Za drugim mužem neko vreme brižna će biti.

Bolovaće u 3, 12, 27. i 36. godini. U sredini veka svoga pašće u tešku bolest, što ako preživi, doživeće do 89. godine, no zatim ubrzo će umreti. Bolovaće od glave i trbuha.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike