Gorka strana čokolade

28.10.2020

15:10 >> 11:18

0

Milion i po dece širom sveta radi u proizvodnji kakaa

Gorka strana čokolade
Copyright Pixabay

Čokolada je namirnica kojoj retko ko može da odoli. Ipak za hiljade mališana na poljima kakaa u zapadnoj Africi sigurno nije izvor zadovoljstva, već teškog, ponekad i opasnog posla.

Nova  istraživanja sa Univerziteta u Čikagu otkrila su da je došlo do porasta dečjeg rada u globalnoj proizvodnji kakaa, uprkos obećanjima međunarodnih kompanija da će prestati koristiti kakao koji su deca ubirala.

Pixabay

Prema studiji, koju je naručilo Ministarstvo rada SAD-a, više od dve petine dece dobi između 5 i 17 godina u regijama Gane i Obale Slonovače rade na uzgoju kakaa iako je taj rad opasan, jer uključuje upotrebu oštrog alata, rad noću i izloženost agrohemijskim sredstvima.

Proizvodnja kakaa u svetu u prošloj decenije porasla je za 62 posto, ali je nažalost to dovelo i do porasta dečjeg teškog rada za 14 posto.

Ričard Skobi, predsednik Svetske korporacije za kakao kaže da danas u uzgoju ove biljke još uvek ima previše dece koja rade posao za koji su premlada ili koji ih ugrožava.

Profimedia

Dok na malim ekranima gledamo maštovite reklame za omiljenu dečju poslasticu, negde daleko, deca poput naše, rade na poljima za uzgoj kakaa koji je osnovni sastojak čokolade.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike